Crack na zagrebačkim ulicama

NA ZAGREBAČKIM ulicama lako se može nabaviti crack, čije je djelovanje puno intenzivnije od kokaina, stvara veću euforiju i puno jaču ovisnost. U bolnicu Sestara milosrdnica prijavila su se tri ovisnika, a spoznaja da je crack lako dostupan šokirala je liječnike.

Crack je droga koja se kuhanjem i miješanjem dobiva iz kokainske baze i stvara jaku psihičku ovisnost u vrlo kratkom roku. Svojstva ove droge potvrdio je 28-godišnji ovisnik u razgovoru za Jutarnji list. Za "spuštanje“ s cracka uzimao je hašiš, marihuanu i tablete Normabel i Tramal, a nakon što mu je stanje postalo neizdrživo pomoć je potražio na Odjelu za suzbijanje ovisnosti bolnice Sestara milosrdnica.

Voditelj odjela Slavko Sakoman kaže da su sva trojica mladića došla u vrlo teškom stanju. Bili su strašno depresivni i gotovo suicidalni, kaže Sakoman. Objašnjava da će im biti potrebna jaka psihoterapija, kontrola obitelji, i česta kontrola urina. Broj konzumenata teških droga, heroina i kokaina, sve je veći a njihova cijena pada, upozoravaju stručnjaci.

U Hrvatskoj je prva droga heroin, na koji često prelaze konzumenti kokaina i ecstasya jer te droge onemogućuju san i uništavaju živce. Za razliku o kokaina, crack je puno jeftiniji, ali i puno opasniji. Prema tvrdi 28-godišnjeg mladića, gram se može nabaviti za 50 eura.

Prema podacima kojim raspolaže policija, cijena grama kokaina na cesti je 600 kuna, dok se heroin može nabaviti od 250 do 400 kuna. Ovisnik Marko tvrdi da se doza heroina može kupiti već za 100 kuna.

Pad cijena droga u svijetu rezultat je hiperprodukcije i povećanje potražnje, tvrde u policiji. U 2004. u krimi obradi našlo se 240 ovisnika o heroinu, 40 kokainskih ovisnika, ali nisu zabilježili pojavu cracka na cesti.

Pročitajte više