Creative više ne može lagati svojim kupcima

TUŽBU je najprije izgubio Seagate, a sada i Creative nakon što su kupci tužbom "izvukli" istinu o lažnim kapacitetima MP3 playera.

Naime, Creative je lažnim oglašavanjem kapaciteta na svojim MP3 playerima na sebe "navukao" nezadovoljne kupce s kojima se nakon tri godine sudski nagodio tako što će svaki kupac dobiti po 5.000 dolara.

Creative je, kao i svi ostali proizvođači, gigabajt računao kao milijardu bajtova, ali u stvarnosti jedan gigabajt iznosi 1.073.741.824 bajta te je zato Creative reklamirao veći kapacitet na svojim MP3 playerima nego što je on zaista i bio.

Kao dodatak tome, nije uziman u obzir niti kapacitet koji zauzima softver potreban za rad uređaja. Tako je svaki kupac koji je kupio MP3 player proizvođača Creative u razdoblju između 5. svibnja 2001. i 30. travnja ove godine stekao pravo na kupnju Creative Zen Stone uređaja kapaciteta 1 GB u pola cijene ili kupon kojim ostvaruju pravo na popust pri kupnji jednog uređaja s online trgovine. Najveći dobitnici, ipak su odvjetnici čija su potraživanja za vođenje ovog slučaja oko 900.000 dolara.

V.M.

Pročitajte više