cressa cretica - nova biljka u hrvatskoj

Novu biljku koja naseljava ekstremna staništa isušenog morskog područja Blato kod Šibenika pronašao je nastavnik biologije Milenko Milović i opisao je u novom broju časopisa Natura croatica.

Milović ju je zapazio još u lipnju 1996, kad je spremao magistarski rad, i promatrao je do 2002, te posve snimio njezin životni ciklus. U časopisu Natura croatica sada ju je i opisao, zajedno sa zagrebačkom botaničarkom dr. Ljerkom Marković.

Cressa cretica, kako joj je naziv, poznata je iz raznih toplijih dijelova svijeta, a sad je prvi put zapažena i u hrvatskoj flori. Drugdje se pojavljuje kao zeljasta trajnica ili polugrm, a kod nas kao jednogodišnja biljka s kratkim životnim ciklusom.

Raste u slanom močvarnom području Blato površine 80 puta 200 metara pored Šibenika, u blizini hotelskog naselja Solaris. Njezin se životni ciklus odvija samo od kraja lipnja do kraja rujna, kada slano močvarno područje presušuje.

Količina vlage u tlu se tada smanjuje, a količina soli povećava, pa se takve biljke zajedničkim imenom zovu slanjače, rekao je za Hinu Milović, nastavnik u Medicinsko-kemijskoj školi u Šibeniku i u tamošnjoj gimnaziji.

Povratak sa studija u Šibenik i zaposlenje u školi njegov je dobrovoljni izbor, ali većinu svoga slobodnog vremena poklanja znanosti. Napisao je četiri znanstvena rada, a nekoliko ih ima u pripremi.

Nekada su gimnazijski nastavnici činili brojčano nadmoćan dio znanstvenih istraživača, što je danas rijetkost.

Milović animira učenike za bavljenje znanosti; nevelik broj njih trajnije približi bilju. "Interes za bilje ne postiže se baš lako", kazao je i dodao da učenici koji se vežu uz promatranje flore s vremenom oduševe time i dožive prava zadovoljstva.

Prošle godine učenici njegove škole osvojili su prvo mjesto na Susretima i natjecanju mladih biologa Hrvatske.

Za bavljenje znanosti Milović u svojoj školi ne prima nikakvu naknadu, čak neke njegove kolege nisu ni znali za Milenkovu predanost. Kaže da je čuo da bi novi kolektivni ugovor mogao magistrima znanosti povećati plaću za osam posto.

Cressa cretica koju je otkrio Milović je doseljenička biljka kakvih se u hrvatskoj svake godine otkrije nekoliko. Donosi ih čovjek svojim djelovanjima, u prometu i na slične načine.

Takve se biljke u pravilu ne useljavaju u prirodna staništa s uravnoteženim biljnim zajednicama, nego rastu po otvorenim staništima, najčešće uz cestu. U hrvatskoj flori ih po Milovićevim informacija ima preko deset posto. Među njima i agresivnih poput ambrozije koja mnogima zagorčava život peludom koji izaziva alergije.

(Hina) iluc vl

Pročitajte više