Crkva pokušava utjecati na Vladu, Kosor pristaje na razgovor s biskupima

NOVI Zakon o prebivalištu i boravištu izazvat će val iseljavanja Hrvata iz BiH u Hrvatsku, upozoravaju komisije Iustitia et pax biskupskih konferencija Hrvatske i BiH! Biskupi vjeruju da se radi o zakonu koji diskriminira Hrvate u BiH i tvrde kako to nije način za rješavanje problema dvojnog glasanja.

"Ako bude morala birati, većina mladih ljudi zasigurno će izabrati hrvatsko državljanstvo", smatra sarajevski pomoćni biskup Pero Sudar, a sisački biskup Vlado Košić dodaje kako izmjene zakone krše ustavna prava Hrvata u BiH. "Nadamo se da odlučujuće političke elite u Hrvatskoj neće podržati rješenja koja će potpomoći iseljavanje, diskriminaciju i daljnju eroziju ljudskih, političkih, građanskih i socijalnih prava Hrvata u BiH", kažu biskupi u zajedničkoj izjavi.

"Sumnjiva nam je brzina kojom se izglasava prijedlog zakona"

Ukoliko se poveća broj emigranata iz BiH u Hrvatsku, to će u budućnosti povećati i socijalna izdvajanja, ističu biskupi. No, sisački biskup nije propustio spomenuti ni kako "privilegij dvostrukog glasanja ima i 100.000 srpskih izbjeglica iz Hrvatske". "Naravno da Crkva nije za ukidanje prava etničkim Srbima, već se zalažemo za njihov povratak u svoje domove i uključivanje u razvoj i obnovu", kažu biskupi koji tvrde da niti jedna manjinska skupina ne smije biti diskriminirana, ali ni privilegirana.

No, biskupi nisu ostali samo na javnim upozorenjima. Na konferenciji za novinare tako je otkriveno da se Crkva pokušala umiješati u državne poslove i preko nekolicine neimenovanih saborskih zastupnika utjecati na odluku Vlade! Priznaju, ipak, da u tome nisu uspjeli, ali ujedno dodaju kako im je "sumnjiva brzina kojom se izglasava taj prijedlog zakona". "U zadnje se vrijeme donose mnoge odluke za koje nije sigurno da su od nacionalnog interesa", kaže biskup Košić.

Vlada pristala na razgovor s biskupima

"Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor predložit će razgovor s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije na kojem će se pojasniti prijedlozi rješenja te razlozi i ciljevi donošenja novog Zakona o prebivalištu", priopćeno je iz Vladina Ureda za odnose s javnošću nakon što je u medijima objavljen sadržaj konferencije za novinare koju su biskupi održali.

"Vlada RH ističe kako su predložena rješenja u istinskom političkom interesu i na korist Hrvata u BiH te neće dovesti do toga da bilo koji hrvatski državljanin s prebivalištem u BiH treba napuštati svoje mjesto prebivališta. Predloženim rješenjima u cijelosti su zaštićeni životni i socijalni interesi Hrvata koji se još uvijek vode kao prognanici, izbjeglice ili raseljene osobe", tvrde iz Vlade i naglašavaju kako je Jadranka Kosor "u svojim javnim istupima mnogo puta isticala da Vlada RH dosljedno primjenjuje ustavne odredbe o skrbi za pripadnike hrvatskog naroda izvan domovine".

Pročitajte više