Crkva smijenila vjeroučitelja koji je urlao na prosvjedu učitelja

Foto: Pixsell/Goran Stanzl

INDEXU je potvrđena informacija da je kontroverzni vjeroučitelj Marin Miletić smijenjen s mjesta vjeroučitelja u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci. To je u kratkom razgovoru za Index izjavila ravnateljica te gimnazije Đudite Franko, s kojom smo telefonski razgovarali.

Ravnateljica Franko je rekla da Miletić nije dobio otkaz nego je po odluci Katehetskog ureda premješten u drugu srednju školu. Nije htjela otkriti koju.

Pitali smo je može li se ona žaliti na tu odluku i želi li Miletića zadržati kao vjeroučitelja, a Franko nam je odgovorila da “nije o tome razmišljala”.

Miletićev žestoki govor na prosvjedu prosvjetara

Inače, Miletić je kao vjeroučitelj u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci radio više od 10 godina te je njegov iznenadni premještaj u drugu školu znakovit potez Riječke nadbiskupije. 

Podsjetimo, Miletić je kao sindikalni povjerenik svoje škole na velikom protestu prosvjetnih radnika na Trgu bana Jelačića održao žestoki govor u kojem je napao vladu i premijera Andreja Plenkovića, nakon čega je uslijedila službena osuda iz Crkve.

Osuda iz Riječke nadbiskupije

Riječka nadbiskupija je tako 26. studenog, dan nakon prosvjeda, poslala medijima priopćenje za javnost u kojem se ograđuje od javnog istupa kontroverznog vjeroučitelja Marina Miletića.

"Dana 25. studenog u organizaciji školskih sindikata na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održan je veliki prosvjedni skup učitelja i nastavnika na kojemu je, između ostalih, sudjelovao i vjeroučitelj Riječke nadbiskupije Marin Miletić koji se okupljenima obratio javnim protestnim govorom. Prema Ugovoru između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture, kao i Ugovoru o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije, vjeroučiteljska je služba u školi određena kanonskim mandatom (missio canonica) kojeg vjeroučitelj prima u ime mjesne Crkve koja mu povjerava ovu službu. Ova se služba, snagom kanonskog mandata, ne odnosi samo na profesionalno djelovanje osobe u školi nego i na njezin cjelokupni vjernički, društveni, kulturni, medijski i svaki drugi angažman u javnom prostoru.

U slučaju javnog istupa vjeroučitelja Marina Miletića koji se okupljenima obratio iz pozicije prosvjetnog djelatnika koji prosvjeduje, točnije vjeroučitelja u srednjoj školi i sindikalnog povjerenika iste škole, ovime se Riječka nadbiskupija u potpunosti ograđuje od sadržaja njegova govora. Vjeroučitelj Miletić o svom javnom angažmanu na prosvjedu nije prethodno obavijestio nadležni Katehetski ured niti se o tome konzultirao s mjerodavnim osobama u Riječkoj nadbiskupiji iako se prosvjednicima obratio iz pozicije zaposlenog vjeroučitelja, te nije dobio suglasnost istog ureda za službu sindikalnog povjerenika u srednjoj školi u kojoj je zaposlen na osnovu kanonskog mandata", navodi se u priopćenju.

Branio ratnog zločinca Praljka

Također, Index je nedavno objavio svjedočenje bivše članice katoličkih skauta, koje vodi Miletić, a koja je otkrila da ih je kontroverzni vjeroučitelj kao djecu tjerao da uzvikuju ustaški pozdrav “Za dom spremni”. Miletić to nije demantirao kada mu se Index obratio za komentar.

>> Vjeroučitelj tjerao djecu da viču ustaški pozdrav? Miletić: Ne bježim od toga

Miletić je inače poznat po svojim istupima u medijima s ultrakatoličkih i nacionalističkih pozicija, među kojima je i kolumna koju je svojedobno napisao za Novi list i u kojoj je branio osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka. 

U ovoj predsjedničkoj kampanji je podržao Miroslava Škoru, koji je gostovao u Miletićevom podcastu, koji je samo jedan od kanala s kojima se ovaj vjeroučitelj obraća javnosti. Miletić piše i kolumne za katolički portal Bitno.net, objavljuje videa na YouTubeu, aktivan je na Twitteru itd.

Neki ga smatraju katoličkim influencerom, no očito je da sve njegove aktivnosti i potezi nisu po volji crkvene hijerarhije, s obzirom na to da je naprasni premještaj poznata crkvena metoda kažnjavanja, ali i zataškavanja.
 

Pročitajte više