Crkve diljem svijeta zvone za Papu

VIJEST o smrti Pape Ivana Pavla II dočekana je u svim velikim gradovima diljem svijeta zvonjavom crkvenih zvona i suzama, javljaju agencije.

Nakon objave vijesti o smrti pape Ivana Pavla II sve crkve u Rimu počele su zvoniti. Veliko brončano zvono na bazilici Svetog Petra počelo je zvoniti odmah nakon 21,40 sati.

Crkve su se oglasile i u Poljskoj, domovini pape Ivana Pavla Drugog. Tisuće vjernika u tišini su dočekali vijest o smrti Svetog oca u Wadowicama, rodnom mjestu Karola Wojtyle, kao i u Krakowu gdje je Papa živio prije nego je postao Papa. I u ostalim poljskim crkvama zvona su se oglasila nakon vijsti o smrti Pape.

Veliko zvono na crkvi Notre Dame u Parizu počelo je zvoniti kratko nakon objave vijesti o Papinoj smrti. To zvono teško 13 zona zvoni samo u rijetkim prilikama. Unutar crkve nalazi se ogromna masa vjernika. Francuska je katolička Crkva pozvala vjernike da zapale svijeće za preminulog Papu, "u crkvama i gdje god je to moguće".

Zvona na austrijskim crkvama počela su također zvoniti odmah nakon objave vijesti o smrti Svetog oca. Televizijski program na austrijskom radiju i televiziji posvećen je isključivo životu i djelu pape Ivana Pavla II.

Zvona su se oglasila i na crkvama u Zagrebu kao i u katoličkoj katedrali u Sarajevu.

U cijeloj Njemačkoj crkve su počele zvoniti u subotu navečer u velikim gradovima - Berlinu, Muenchenu, Koelnu, Frankfurtu.

Zvona Westminsterske katedrale u Londonu oglasila su se u znak odavanja počasti preminulom Svetom ocu, a stotine britanskih vjernika uputili su se prema katedrali kada je iz Rima stigla vijest o smrti Pape.

Muslimanske zajednice u Njemačkoj i Francuskoj pozvale su u znak poštivanja prema Svetom ocu na meditacije.

U Libanonu televizija šijitskog pokreta Hezbolah Al Manar prekinula je u subotu navečer emitiranje programa kao i neki drugi libanonski televizijski kanali kako bi prenosili izravne snimke Vatikana.

Pročitajte više