Crkvenac: Izmjenama proračuna preraspodjele u iznosu 2,4 milijarde kuna

IZMJENAMA i dopunama državnog proračuna za ovu godinu neće se mijenjati ukupni prihodi ni rashodi, već se obavljaju unutarnje preraspodjele u iznosu 2 milijarde i 443 milijuna kuna, izjavio je danas ministar financija Mato Crkvenac.

O prijedlogu izmjena proračuna razgovaralo se danas u Vladi, koja je također s današnje izvanredne sjednice zatražila izvanredno zasjedanje Sabora od 3. do 12. rujna. Uz izmjene i dopune proračuna, na toj bi se saborskoj sjednici, trebao naći i niz drugih financijskih dokumenata.

Izmjenama i dopunama proračuna ne mijenjaju se ni ukupni proračunski prihodi, niti rashodi (koji iznose 78 milijardi kuna), a očekuje se i niži proračunski deficit od planiranog, izjavio je Crkvenac novinarima u Banskim dvorima.

"Ni plaće, ni socijalna primanja, ni mirovine, zakonske i ugovorne obveze, ključni projekti i reforme ovime se ne dovode u pitanje, nego se omogućuje da se nastave normalno izvršavati", istaknuo je.

Od ukupnog iznosa preraspodjela od 2,443 milijarde kuna, najveći dio, 1,771 milijarda kuna, znači preraspodjele između raznih ministarstava, dok će se 662 milijuna kuna osigurati internim preraspodjelama unutar pojedinih ministarstava, odnosno preraspodjelama sa jedne stavke nekog ministarstva na drugu stavku istog tog ministarstva.

Izmjene proračuna značit će povećanje proračunskog novca za ministarstva obrane, unutarnjih poslova i socijalne skrbi, kazao je Crkvenac.

Samo će MORH trebati oko 480 do 500 milijuna kuna više nego je prvotno bilo planirano, s tim da se unutar toga ministarstva vrše i unutarnje preraspodjele, rekao je Crkvenac.

Jedan od razloga rebalansa je i neuključivanje troškova za provođenje parlamentarnih izbora. Za to će se osigurati 80 milijuna, iako su zahtjevi za to premašivali sto milijuna kuna, kazao je.

Crkvenac ističe da će do najvećeg smanjenja proračunskih stavki doći ustvari u njegovom resoru financija. Preraspodjelama unutar Ministarstva financija uštedit će se oko 660 milijuna kuna, te u dodatnoj preraspodjeli još 200 milijuna, rekao je Crkvenac. Napominje da se samo na kamatama ove godine uštedilo više od pola milijarde kuna, te da zbog boljeg punjenja lokalnih proračuna postoji prostor i za preraspodjelu oko 200 milijuna kuna u Fondu za poravnanje.

Preraspodjele će s većim smanjenjima proračunskog novca zahvatiti ministarstva obnove, branitelja, poljoprivrede, pomorstva, pravosuđa i zdravstva, dok će kod ostalih ministarstva to biti manji iznosi, od 10 do 20 milijuna kuna, kazao je Crkvenac.

Kao razloge rebalansa proračuna Crkvenac navodi povećane rashode zbog suše i drugih elementarnih nepogoda (više od pola milijarde kuna), povećane rashode zbog ubrzanog zapošljavanja, reforme nekih područja, posebice obrane gdje tranzicija i preustroj idu uspješno. Crkvenac tako navodi da je iz sustava obrane izišlo 6.500 osoba, ali to je povećalo rashode za otpremnine ili mirovine, a povećane su i plaće u MORH-u, došlo je do niveliranja činova i sl.

Istaknuo je da su razlog izmjena i povećani rashodi socijalne skrbi i mirovinskog fonda, već potrošena proračunska zaliha, te sve više sudskih odluka kojima se osobe izbačene s posla 1990. i 1991. vraćaju na posao i dodjeljuje im se plaća, a potraživanja nekih osoba penju se pritom i na dva, tri milijuna kuna.

Činjenicu da ni jedan put nije koristio izraz rebalans proračuna već uporno izmjene i dopune, Crkvenac je objasnio terminima iz novog Zakona o proračunu. Ne mijenjaju se ukupni iznosi, mijenja se unutarnja struktura, ono što se zvalo tehnička preraspodjela, kazao je.

Ministar je u više navrata ponovio da je državni proračun likvidan, da uredno izvršava svoje obveze. Vodi se računa da se novoj vlasti ne ostave dugovi, da se ne zaustave reforme, te da se uredno izvršavaju sve obveze koje se odnose na socijalna prava, mirovine i sva druga prava, kazao je Crkvenac.

Pročitajte više