Crkvenac: Vlada gubi vjerodostojnost

SABORSKI zastupnik SDP-a Mato Crkvenac izjavio je danas u Osijeku kako hrvatska Vlada "iz dana u dan gubi svaku vjerodostojnost u vođenju politike, te pokazuje svoju nestručnost i površnost".

Na konferenciji za novinare u osječkom sjedištu stranke Crkvenac je, komentirajući optužbe da su dugovi bivše Vlade razlog za odustajanje od smanjivanja PDV-a, rekao kako se "za sve brojke u vezi s proračunom znalo pri prijenosu vlasti i prije izrade ovogodišnjeg proračuna".

Komentirajući razlike u iznosu deficita državnog proračuna, koje su utvrdili bivša i sadašnja vlada, Crkvenac je kazao kako je razlika samo u metodologiji izračuna te da je bivša Vlada, u suglasnosti s MMF-om, primijenila metodu u kojoj u deficit ne ulaze obveze koje nisu dospjele na naplatu.

"Sadašnja Vlada prihvatila je metodu koju MMF koristi u Latinskoj Americi, gdje ima najjači utjecaj na ekonomsku politiku, i u kojoj sve ulazi u deficit", rekao je Crkvenac ocijenivši kako je sadašnja Vlada pristala na takav model, jer mu se nije dovoljno stručno suprotstavila i jer joj je odgovaralo da bivšu Vladu optuži za "nemoguću situaciju".

HDZ nema pokrića za trošak političkih obećanja i stoga će ići na rebalans proračuna, koji će se slomiti na investicijama i razvoju, ocijenio je Crkvenac dodavši kako u Hrvatskoj stoga "nema smišljene ekonomske i razvojne politike".

Zastupnik stranke Marin Jurjević ocijenio je kako nedavna saborska rasprava o ekološko-ribolovnoj zoni govori o licemjerju HDZ-ove politike jer je ta stranka, tvrdi Jurjević, ranije zagovarala isključivi gospodarski pojas, a sada dokida i ono postignuto rješenje.

Jurjević je ocijenio kako zbivanja u Saboru pokazuju da je HDZ, u nedostatku argumenata, ponovno posegnuo za ideološkim diskvalifikacijama kako bi se, smatra on, skrenula pozornost javnosti s unutarnjopolitičkih problema, za koje nije ponuđeno ni jedno rješenje.

(Hina) xivuč ydd

Pročitajte više