"Crkveni rat" za bogatstvo Dajle: Biskup Milovan dobio "pomoć" iz BiH

NASTAVLJA se "crkveni rat" za bogatstvo koje leži u župi Dajla. U najnovijoj epizodi, papa Benedikt XVI. je msgr. Dražena Kutlešu imenovao biskupom koadjutorom Porečko-pulske biskupije.

Kutleša će biti pomoćni biskup s posebnim ovlastima, koje će se odnositi na slučaj Dajla i neka druga pitanja. Već su počele i spekulacije kako je ovo "tiha" smjena biskupa Ivana Milovana koji se usprotivio Vatikanu u slučaju predaje te župe talijanskim benediktincima.

"Imenovanje u osjetljivom trenutku"

Kutleša je rođen u BiH, a do sada je bio svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije u BiH te djelatnik Kongregacije za biskupe. Rođen je u Tomislavgradu, u sjemeništu je bio u Dubrovniku te je studij filozofije i teologije nastavio u Bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu. Od 2006. godine je djelatnik Kongregacije za biskupe, a od 2011. godine suradnik je Kongregacije za kauze svetih i disciplinu sakramenta.

Nakon imenovanja Kutleša je napisao da njegovo imenovanje dolazi u osjetljivom razdoblju života Porečko-pulske biskupije. "Crkva u Hrvatskoj jest i želi ostati vjeran dio opće Crkve, pod vodstvom Pape, koji joj je svojim nezaboravnim pohodom očitovao svoju duboku naklonost i ujedno ljubav prema svemu hrvatskom narodu i svoje poštovanje prema državnim vlastima", napisao je Kutleša.

U pismu se zahvalio Papi na imenovanju te izrazio želju da će imati dobre odnose s biskupom Ivanom Milovanom.

Pročitajte više