Crna kutija: Drama u "vlaku smrti" je trajala 3 minute i 46 sekundi

POZNATI su nalazi crne kutije iz "vlaka smrti", u čijem je izletanju 24. srpnja kod Rudina poginulo 6 osoba. Prema podacima koji su skinuti tijekom vještačenja u Centru za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić, nagibni vlak klizao je na dionici od Labina Dalmatinskog do mjesta izletanja prosječnom brzinom od 99 kilometara na sat: kretao se 3 minute i 46 sekundi duž 6 kilometara i 245 metara pruge.

Brzina izlijetanja sigurno je bila veća. Kolika je točno bila, vještaci na temelju raspoloživih podataka nisu mogli utvrditi. Stručnjaci upozoravaju da je za izlijetanje vlaka bila potrebna brzina od najmanje 130 km/h i to u slučaju da je posve zakazala nagibna tehnika.

Zna se da je vlak smrti kroz postaju u Labinu Dalmatinskom prošao brzinom od 80 km/h, a onda su nastali problemi na dijelu pruge koji je bio kontaminiran spornim retardantom TG-300.

U jednom trenutku brzina je pala na 24 km/h. U 12 sati, dvije minute i 47 sekundi brzina je iznosila 0 km/h što znači da su u tom trenutku kotači blokirali, a vlak smrti je nastavio klizati. U 12 sati 6 minuta i 33 sekunde zaprimljeni su nekontrolirani signali autostop sustava. U tom trenutku vlak je ispao iz tračnica.

Inače, na ravnom dijelu koji prethodi usjeku u kojem je vlak izletio brzina je ograničena na 85 kilometara na sat, dok je u samom usjeku brzina ograničena na 60 km/h. Analiza podataka iz crne kutije priložena je u sudski spis te će sutra dočekati istražnog suca Davora Svalinu koji se vraća s godišnjeg odmora i nastavlja rad na predmetu.

Pročitajte više