Crna top lista: Osam najkrvavijih pljački u Hrvatskoj

SVIREPO ubojstvo u Sesvetama bilo nam je neposredan povod za istraživanje najkrvavijih pljački u Hrvatskoj koje su se dogodile posljednjih deset godina, a završile su ubojstvima. Najviše novca nakon krvavog obračuna sa smrtnim posljedicama nestalo je iz zagrebačke FINE i to dva milijuna kuna. U osam najkrvavijih pljački u pola slučajeva razbojnici su dočekali sudske kazne,  u jednom slučaju i dalje se vodi sudski postupak, u jednom je razbojnik još uvijek u bijegu, a za jučerašnju pljačku u Sesvetama i dalje se vodi istraga. U pljački Hrvatske pošte u Zagrebu smrtno su stradala oba pljačkaša.  

PLJAČKA ZAGREBAČKE FINE - 2 poginula zaštitara, plijen dva milijuna kuna

5. rujna 2005.- jedna od najkrvavijih pljački dogodila se u poslovnici FINE u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu kada su ubijena dva zaštitara Sokol Marića i to Drago Renar i Stipe Mušan. Razbojnici su odmah po ulasku u poslovnicu, naoružani automatskom puškom i pištoljima, zapucali prema zaštitarima. Jedan od zaštitara preminuo je licu mjesta, a drugi je sutradan podlegao ozljedama. Nakon što su dva zaštitara pala, nastavili su pucati, a kada su prestali, od voditeljice poslovnice zatražili su novac prijeteći joj vatrenim oružjem. Ona im je iz straha predala vreću u kojoj se nalazilo preko dva milijuna kuna, nakon čega su pobjegli, a ukradeni automobil zapalili. Sedmoricu optuženika za krvavu pljačku FINE , nedavno je Županijski sud u Zagrebu oslobodio krivnje.

PLJAČKA ĐURĐEVAČKE FINE - 2 poginula zaštitara i umirovljenik, plijen 321. 700 kuna

13. listopad 2006. - Dražen Dorčec, tada 33-godišnjak, ušetao se negdje oko 9 sati ujutro u poslovnicu FINE u Đurđevcu. Ukrao je 321.700 kuna, a prigodom pljačke hladnokrvno je ubio zaštitara "Sokol Marića", Miroslava Benšića kao i umirovljenika Ivana Matiševa. Ubojstvo je bilo okrutno jer je ubojica na kraju pucao u glavu Benšiću i Matiševu kako bi bio siguran da su mrtvi. Osuđen je na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, a otkriveno je da je poslovnicu u Đurđevcu opljačkao zbog prikupljanja novca za vraćanje duga nastalog njegovom ovisnošću o klađenju.


SESVETE RAIFFEISEN BANKA - 1 poginuli policajac, 4 ranjena, plijen 190.590 kuna i 9.120 eura

5. svibnja 2009. - oko 18 sati razbojnik Kazimir Dužnović ušao u je poslovnicu banke u Sesvetama i zatražio novac. Za vrijeme pljačke u banku su ušla tri policajca. Pod rafalnom paljbom smrtno je stradao mladi policajac Ivan Grbavac, a nakon što je ubio policajca, ubojica je pobjegao prema parkiralištu iza banke. Krenula je potjera, a vani na parkingu razbojnik je ponovno zapucao i tada je pod rafalima pao i Boško Čenan. Policija zatim nastavlja potjeru za ubojicom-pljačkašem koji je ponovno zapucao te ranio ostala tri policajca: Jadranka Certinu (koji se i dalje bori za život), Milovana Đakića i Kristijana Novosela.

ZAGREBAČKA BANKA - 1 poginuli zaštitar, plijen 846.000 kuna

7. listopada 2005. - oko devet sati ujutro u poslovnicu Zagrebačke banke u ulici Drvinje, koja danas nosi ime heroja Dragutina Golika, upala su trojica razbojnika koji su iz banke odnijeli više od 800 tisuća kuna. Veteran Domovinskog rata, 52-godišnji Dragutin Golik, tog je jutra nenaoružan pokušao zajedno s prijateljem spriječiti bijeg dvojice naoružanih i maskiranih pljačkaša prema automobilu u kojem ih je čekao treći razbojnik. Jedan od razbojnika ga je iz pištolja ranio u nogu. Nakon ranjavanja izgubio je mnogo krvi što je uzrokovalo teška oštećenja njegova mozga te je do smrti bio u komi. Golik je preminuo 26. siječnja 2007. godine u Domu za stare i nemoćne osobe u Zagrebu. Plijen je bio 864 tisuće kuna. U objedinjenom sudskom procesu za pljačku FINE i Zagrebačke banke, Ognjen Grubić osuđen je nedavno na 30 godina zatvora ubojstvo Dragutina Golika.


MJENJAČNICA LOTUS - 1 poginula djelatnica, plijen 257.945,18 kuna

20. siječanj 2003. - sumanuti razbojnik Damir Talan upao je u mjenjačnicu "Lotus" u Prelogu. Hladnokrvno je tada automatskom puškom s prigušivačem ubio zaposlenicu Gordanu Fic iz Dragoslavca koja je bila u petom mjesecu trudnoće. Hladnokrvni razbojnik - ubojica s dva hica pogodio ju je u glavu, a tri u prsa. Pobjegao je s plijenom od 257.945,18 kuna a uhićen je u kolovozu iste godine. Županijski sud u Čakovcu osudio je Damira Talana na 15 godina zatvora.


VARAŽDINSKA BANKA - 1 poginuli policajac, plijen 311.000 kuna

12. veljače 2003. - Okrutni razbojnik Marsel Budimir usred je bijela dana opljačkao Varaždinsku banku u Nedelišću, iz koje je ukrao 311.000 kuna. Pljačka je obavljena pod prijetnjom automatskog oružja, a Budimir se nakon uspješno obavljenog posla dao u bijeg. Kod mosta u Gornjem Kuršancu dva prometna policajca uočila su sumnjivi automobil. U potjeri smrtno je stradao policajac Željko Murk, a razbojnik je u razmjeni vatre pokušao ubiti i Murkova kolegu policajca Stjepana Balića. Budimir je imao i taoca jer je Mirka Špicara prisilio da ga u svom automobilu izvede iz policijskog okruženja. Budimir je osuđen na najveću moguću kaznu od 40 godina zatvora.

HRVATSKA POŠTA ZAGREB - 2 poginula razbojnika, 1 ranjeni policajac, plijen 53.500 kuna

6. prosinca 2005.  - dvojica razbojnika su maskirani kapama i s kirurškim rukavicama na rukama oko 15,50 sati upali su u poslovnicu Hrvatske pošte u Ulici Šegrta Hlapića u Novom Zagrebu i prijeteći oružjem zatražili od troje zaposlenika novac. Uslijedila je automobilska potjera, a razbojnici su iz automobila zapucali iz škorpiona i pištolja browing na policajce. Nakon ranjavanja policajca Stipe Pranjića, njegov je kolega uzvratio s više hitaca iz pištolja i ubio Vladimira Dasovića, a ranio Igora Breškića koji je nastavio bježati. Ubrzo nakon toga umro je od posljedica ranjavanja.

GETRO SESVETE - 1 poginuli razbojnik, 1 ranjen, plijen 0 kuna

4. prosinca 2007. - Kristijan Čabraja, Željko Vrbata i Dubravko Marinić namjeravali su opljačkati Getro u Sesvetama. Osobnim automobilom došli su do Getroa te maskirani i naoružani dočekali zaštitarsko dostavno vozilo. Došlo je do pucnjave između zaštitara i razbojnika, a pritom su ranjena dva pljačkaša. Marinić je kasnije podlegao ozljedama, a Čabraja je jedva preživio. Za Željkom Vrbatom hrvatska policija traga još od 4. prosinca 2007. godine. Vrbat je pobjegao, kako se kasnije ispostavilo, u BiH. Ondje je, kao i svi njegovi prethodnici, priveden na ispitivanje, nakon kojeg je pušten na slobodu, jer tjeralica i zahtjev za izručenjem ondje ne vrijede.

I. Ćimić
Foto: Arhiva, Mup.hr,Vjekoslav Skledar,Drago Sopta (Cropix), Novi List

Pročitajte više