"Crne udovice" ulijevaju strah: Ostale bez muževa, očeva pa postaju samoubojice

UKOLIKO se sumnje istražitelja ruske tajne službe FSB pokažu istinitima, za današnji masakr u moskovskoj podzemnoj željeznici odgovorne su pripadnice sjevernokavkaske organizacije koja sebe naziva "Crne udovice" i koja je i ranijih godina poduzimala slične osvetničke akcije u Rusiji, prenosi britanski Telegraph.

Na mjestu tragedije istražitelji su pronašli ostatke raznesenih tijela dvije ženske osobe, za koje tvrde da su u koordiniranoj akciji aktivirale eksploziv koji su nosile pričvršćen na tijelima.

"Crne udovice" su organizacija koja postoji više godina na području Sjevernog Kavkaza, pretežito nastanjenog muslimanskim stanovništvom. To područje uključuje i desetljećima nestabilna i nemirna područja Čečenije, Ingušetije i Dagestana, u kojima se pobunjeno stanovništvo bori protiv ruske dominacije. Organizacija okuplja žene koje su u krvavim sukobima i ratovima sa ruskom vojnim snagama, koji traju od 1994. godine, izgubile muževe, sinove, očeve ili bliske rođake. U njihovim redovima muslimanski ekstremisti lako nalaze i regrutiraju žene koje su spremne žrtvovati same sebe "u svetom ratu" u ime osvete za pogibiju bližnjih.

Crne udovice - očajne žene koje nemaju što izgubiti

Svjetske organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju Rusiju kao glavnog krivca za takvo stanje jer brutalnim vojnim napadima na civilne ciljeve i okrutnim postupanjem sa zarobljenicima i lokalnim stanovništvom, posebno sa ženama, izazivaju bijes i ogorčenje domicilnog stanovništva, koje je onda laka meta ekstremističkih organizacija. Vođa čečenskog pobunjeničkog pokreta Doku Umarov u nedavnom je intervjuu jednom internet portalu upozorio da kavkaski gradovi i naselja više neće biti isključivi ciljevi osvetničkih napada kavkaskih militantnih organizacija, već da će "krvi biti i na ulicama ruskih gradova", spomenuvši pritom u kontekstu bliske budućnosti Moskvu i St. Petersburg.

Dodatna prijetnja stigla je nakon što je prošlog mjeseca ubijen ekstremistički vođa, popularno zvan "ruski Bin Laden", za kojega ruske tajne službe tvrde da je obučavao "Crne udovice", a koji je ustrijeljen u sukobu sa ruskim specijalnim vojnim snagama. Nakon njega proteklih je nekoliko tjedana također ubijeno nekoliko vrlo visokopozicioniranih čečenskih vođa, zbog čega ruski izvori tvrde kako su "Crne udovice" poslane u seriju osvetničkih akcija na teritoriju Rusije.

"Crne udovice" su, između ostaloga, odgovorne za eksplozije koje su 2004. godine raznijele dva civilna zrakoplova u blizini Moskve, potom i za dva napada na moskovsku podzemnu željeznicu iste godine, a njihove su članice sudjelovale i u tragičnom napadu militanata na školu u Beslanu, u kojoj je poginulo više od 200 civila, većinom djece koja su kao taoci bila zatvorena u školi. Aktivnost "Crnih udovica" se nakon te godine smirila, no najnoviji moskovski napad pokazuje da se vraćaju na ulice ruskih gradova.

Pročitajte više