Crnić: Hrvatski suci osposobljeni za procesuiranje ratnih zločina

PREDSJEDNIK Vrhovnog suda Hrvatske Ivica Crnić izjavio je u srijedu kako je hrvatsko pravosuđe pripravno preuzeti procesuiranje slučajeva ratnih zločina koje bi mu eventualno prepustio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ali je istodobno istaknuo kako službeno nije informiran da se takvo što priprema.

"Samo sam neslužbeno čuo da će ICTY prepustiti dio slučajeva hrvatskom pravosuđu", kazao je Crnić novinarima u Sarajevu gdje boravi u dvodnevnom posjetu predvodeći izaslanstvo Vrhovnog suda Hrvatske.

Glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte u utorak je u Sarajevu potvrdila kako se razmatra mogućnost da se procesi poput onoga protiv generala Rahima Ademija prepuste hrvatskim sudovima no dodala je kako nikakva konačna odluka o tome nije donesena.

Ivica Crnić drži kako hrvatski suci mogu voditi takve procese jer već imaju značajno iskustvo nizu slučajeva a ne samo onima vezanim uz zločine u Gospiću i Lori kako se to pojednostavljeno predstavlja.

"Naši suci osposobljeni su voditi takve postupke i tu nema problema. Problem predstavlja polariziranje u javnosti pri čemu je jedna strana bezuvjetno za oslobađanje osumnjičenika dok je druga za njihovu bezuvjetnu osudu", kazao je predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske. Crnić je stoga pozvao sve u Hrvatskoj da se suzdrže od ovakve vrste političkih pritisaka na pravosuđe kako bi ono moglo obaviti svoju zadaću rukovodeći se dokazima i činjenicama.

Predsjednik Suda BiH Martin Raguž potvrdio je novinarima kako mu je tužiteljica Del Ponte u utorak potvrdila spremnost da pravosuđu u BiH prepusti vođenje četiri ili pet slučajeva ratnih zločina.

Raguž nije želio spominjati imena ali je kazao kako se ova ponuda odnosi na predmete u kojima već postoji optužnica a osumnjičeni su već u pritvoru u Den Haagu.

Prije nego bi počelo suđenje u ovim slučajevima pred Sudom BiH, odnosno njegovim odjelom za ratne zločine, moraju se međutim provesti izmjene procesnih i materijalnih zakona, osigurati izvori financiranja te imenovati mješovito sudbeno vijeće kojega bi činili domaći i inozemni suci, upoozorio je Raguž.

Izaslanstva Vrhovnog suda Hrvatske te Suda BiH koje su predvodili Crnić i Raguž u Sarajevu su razgovarali i o ukupnoj suradnji pravosuđa dvije zemlje te položaju sudaca. Ivica Crnić je pojasnio kako je sucima u BiH prenio spremnost da Hrvatska svojim iskustvima pomogne preustroj bosanskohercegovačkog pravosuđa sukladno kriterijima koje traži približavanje Europskoj uniji.

Crnić i Raguž pozitivnim su ocijenili i prva iskustva što ih dvije zemlje imaju u kombiniranju anglo-saksonskog i kontinentalnog europskog prava. Crnić je posebice istaknuo značaj mogućnosti da istrage ubuduće vode državni odvjetnici umjesto sudaca te da time preuzmu i značajnu odgovornost za uspjeh sudskog postupka.

Izaslanstvo Vrhovnog suda BiH tijekom prvog dana boravka u Sarajevu primili su i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić te ministar pravde BiH Slobodan Kovač.

Pročitajte više