Crnić v. d. predsjednika Vrhovnog suda do novog izbora

Iako je Ivici Crniću od jučer službeno završio četverogodišnji mandat predsjednika Vrhovnog suda on i dalje ostaje na čelu najvišeg suda u državi, no ovoga puta, po odluci ministrice pravosuđa, kao vršitelj dužnosti do izbora novog predsjednika.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt za Hinu je izjavila da je radi nesmetanog funkcioniranja Suda, a u skladu sa svojim ovlastima, odlučila da do izbora novog predsjednika tu dužnost obavlja sadašnji sudac Ivica Crnić.

Ako se izbor novog predsjednika oduži Crnić će na toj dužnosti ostati najduže šest mjeseci, kazala je ministrica.

Podsjetila je da novog šefa Vrhovnog suda treba predložiti Predsjednik Republike, dok mišljenje o Predsjednikovom kandidatu treba dati i Opća sjednica Vrhovnog suda, odnosno svi "vrhovni" suci. To to mišljenje nije obvezujuće, a konačnu odluku o predsjedniku Vrhovnog suda donosi Hrvatski sabor.

Mediji navode da je kandidat Predsjednika Republike za najvišu pravosudnu dužnost u državi sudac Vrhovnog suda Ranko Marijan.

Tu je informaciju Mesić potvrdio za Novi list, uz ogradu da pregovori još traju te da je prerano za iznošenje konačnih zaključaka u javnosti.

Ranko Marijan svoju moguću kandidaturu nije želio komentirati.

Od izvora bliskih Vrhovnom sudu neslužbeno se doznaje da bi suci, odnosno Opća sjednica, podržali Marijana, kao i njegova prethodnika Crnića koji je četiri godine ranije dobio jednoglasnu potporu. O konačnom izboru ipak će odlučiti potpora predsjednikovom kandidatu u Hrvatskom saboru.

Za razliku od Crnića koji je na čelo Vrhovnog suda došao iz redova odvjetnika, Marijan je od prošle godine sudac Vrhovnog suda, a u pravosuđu je od početka 80-ih.

U vrijeme koalicijske vlasti kratko je vrijeme obnašao i dužnost zamjenika ministra pravosuđa, no politička mu je karijera završila ostavkom nakon razlaza s bivšim ministrom Stjepanom Ivaniševićem.

(Hina) xam ysšh

Pročitajte više