Crnogorski kriminalac Darko Šarić prao novac preko podgoričke podružnice Hypo Alpe Adria banke?

CRNOGORSKE vlasti provjeravaju poslovanje Hypo Alpe Adrija banke u Podgorici zbog osnovane sumnje da je preko njihovih računa poznati crnogorski kriminalac Darko Šarić prao novac zarađen trgovinom narkoticima, piše danas podgorički Monitor.

Crnogorska Uprava za sprečavanje pranja novca prati trag milijunskih transakcija, ali i aranžmana te banke s lancem tvrtki za koje se pretpostavlja da su bile čvrsto povezane sa Šarićem, za kojim već tjednima traga crnogorska policija zbog upletenosti u međunarodnu trgovinu kokainom. Direktor Uprave Predrag Mitrović odbio je govoriti o pojedinostima, pravdajući se interesima istrage, no potvrdio je da se transakcije ispituju i da neke od njih imaju "status sumnjivih".

Hypo banka služila kao posrednik za legalizaciju novca iz off-shore kompanija
U tekstu se tvrdi da su pojedine tvrtke s egzotičnih adresa bile jamci za kredite koje je povlačila tvrtka Mat Company iz Pljevalja, a Hypo Alpe Adria banka služila je kao posrednik za legalizaciju novca prikupljenog od off-shore kompanija. Monitor je objavio i dokumente iz kojih je vidljivo da je u razdoblju od 2008. do prosinca 2009. godine, preko Hypo Alpe Adria banke i Hypo Alpe Adria Leasinga, nekoliko tvrtki iz Pljevalja, koje su u vlasništvu različitih osoba, podizale milijunske kredite na temelju položenih gotovinskih iznosa kompanija iz američke savezne države Delaware i Maršalovih otoka. Nakon što su potpisani aneksi ugovora, Hypo banka je te kredite, na temelju naloga Uprave, vraćala dvjema tvrtkama u vlasništvu mladog studenta Damjana Dudića.

Krediti koje su Hypo Alpe Adria banka i Hypo Alpe Adria Leasing odobravali tim tvrtkama kreću se od milijun do sedam milijuna eura, a jedan od posljednjih aranžmana u iznosu od tri milijuna eura odobren je 30. prosinca 2009. godine, odnosno u vrijeme kada je već trajala istraga protiv Darka Šarića i njegovih sumnjivih poslova. Monitor tvrdi kako su takvi prijenosi novca prilično neuobičajeni, čak i u neuređenim državama, dok u uređenijim financijskim sustavima takve transakcije redovito podliježu strogim kontrolama službi koje se bave sprečavanjem financijskih malverzacija. Isti list podsjeća da je istraga o poslovanju Darka Šarića i njegovih suradnika obuhvatila i neke, za sada još neimenovane banke u Srbiji.

Pročitajte više