Crnu Goru trese afera Atlas. Evo o čemu se radi

Foto: FaH/EPA

ČELNIŠTVO vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista (DPS) predsjednika Mila Đukanovića ocijenilo je kako "tradicionalni centri destrukcije iz medijskih i drugih krugova neće uspjeti politički destabilizirati Crnu Goru, nadajući se da je afera Atlas dobar povod da se bez izbora promijeni vlast", priopćeno je u subotu iz te stranke pri čemu se daje "puna podrška nadležnim državnim organima da se protiv svih aktera poduzmu odgovarajuće zakonske mjere".

Crnu Goru potresa najveća afera od afere Nacional, kada je taj zagrebački list tvrdio da je crnogorski državni vrh, predvođen aktualnim predsjednikom Milom Đukanovićem, umiješan u šverc cigareta. Ovih dana crnogorski tajkun Duško Knežević iznosi tvrdnje, koje dokumentira video i audiosnimkama, da je crnogorska vlast korumpirana i da se nijedan posao u Crnoj Gori ne može započeti bez određene apanaže Milu Đukanoviću i vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Kneževićeve optužbe počele su nakon što je početkom ove godine Središnja banka Crne Gore uvela prinudnu upravu u njegovu Atlas banku, dok je druga njegova banka koja je poslovala u Crnoj Gori - Invest Banka Montenegro (IBM) - gurnuta u stečaj. Usporedno s time, crnogorsko Specijalno tužiteljstvo za organizirani kriminal i korupciju osumnjičilo je Kneževića da je "šef kriminalne grupe koja je preko njegovih banaka i blizu 30 tvrtki prala novac". Za njim je raspisana nacionalna potjernica i određen mu je pritvor.

Knežević, koji uz crnogorsko ima i državljanstvo Velike Britanije, uspio je doći do Londona i odatle preko društvenih mreža i medija koje posjeduje u Crnoj Gori objavljuje kompromitirajuće snimke i dokumente kojima pokušava sa sigurne razdaljine inkriminirati predsjednika Crne Gore Đukanovića, njegove najbliže suradnike i državne organe.

Knežević: Dao sam milijune vladajućoj partiji

Tako je početkom siječnja Knežević objavio videosnimku na kojoj se vidi kako 2016. godine, u tijeku kampanje za parlamentarne izbore, tadašnjem gradonačelniku Podgorice i aktualnom tajniku u Uredu predsjednika Crne Gore Slavoljubu Stijepoviću predaje 100.000 dolara konvertiranih u eure, što je prema njegovim (Kneževićevim) tvrdnjama bio samo dio apanaže koje je morao isplatiti vladajućem DPS-u, koji, kako se ispostavilo, taj novac nije prikazivao u papirima.

"Za dvadeset godina dao sam milijune vladajućoj partiji, a sve po nalogu Mila Đukanovića", kazao je Knežević crnogorskim i regionalnim medijima.

Nakon objave snimke, Specijalno tužiteljstvo saslušalo je sada već bivšeg gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića i osumnjičilo ga za pranje novca.

Nakon optužbi Duška Kneževića, u pritvoru se našao i nekadašnji viceguverner CBCG-a Velibor Milošević. Naime, Knežević je preko crnogorskih medija plasirao audiosnimku na kojoj se čuje kako Milošević od njega traži novac kako bi rezultat revizije u njegovoj Atlas banci bio pozitivan.  

Duško Knežević je u objavama na društvenim mrežama optužio Đukanovića i da je vlasnik vile u izgradnji u elitnom dijelu Podgorice, čija se vrijednost procjenjuje na dva milijuna eura, te je ustvrdio da su Đukanović i njegova obitelj prilikom prodaje Crnogorskog telekoma kroz koruptivna djela zaradili milijune eura.

Demanti Đukanovića

Crnogorski predsjednik sve te optužbe je demantirao, poručivši da se radi o optužbama "osobe s tjeralice", te je kazao da s Kneževićem nikada nije bio prijatelj. I glavni specijalni tužitelj za organizirani kriminal i korupciju Milivoje Katnić kazao je da u Kneževićevim optužbama nema elementa za istragu protiv Đukanovića. "Nema ni najdaljih sumnji za umiješanost Đukanovića", kazao je Katnić na konferenciji za novinare.

Pročitajte više

 

Pročitajte više