Croatia Airlines od srijede u štrajku, propao zadnji pokušaj dogovora

Foto: Igor Soban/PIXSELL

DANAS je propao posljednji pokušaj dogovora između sindikata i Uprave Croatia Airlinesa uoči štrajka koji je zakazan za srijedu, objavili su iz te kompanije.

Kako smo objavili prije nekoliko dana, radnici Croatia Airlinesa okupljeni u sindikat ORCA, odlučili su krenuti u štrajk. Štrajk počinje u srijedu, 8. kolovoza, u šest sati ujutro.

Iz Croatia Airlinesa danas su poslali priopćenje da Uprava kompanije i sindikat ORCA nisu postigli dogovor oko otkazivanja najavljenog štrajka, a to su potvrdili i sindikati. 

"Uprava nije odstupila od svojih stavova. To znači da u srijedu u 6 ujutro počinje štrajk", kazao je u izjavi za medije Marko Božičević iz Hrvatskog sindikata prometnih pilota nakon pregovora s Upravom Croatia Airlinesa koji su potrajali tek pola sata. S obzirom na to da će doći do problema jer će određeni broj letova biti otkazan, ispričao se svim putnicima te zamolio za razumijevanje.

Iz Uprave su naveli da su pozvali predstavnike sindikata na sastanak s ciljem da se izbjegne najavljeni štrajk i pronađe obostrana prihvatljiva platforma za nastavak kolektivnog pregovaranja. 

"Unatoč tomu, ORCA je, kao uvjet za odustajanje od štrajka, ustrajala u svih svojih 150 zahtjeva postavljenih na samom početku pregovora u travnju 2017.g., koji bi tvrtku na godišnjoj razini koštali dodatnih 53 milijuna kuna, a što je nemoguće ispuniti. Sukladno tomu nije postignut dogovor oko otkazivanja štrajka, ali Uprava tvrtke i dalje izražava spremnost na dijalog i poziva sindikat ORCA da svoje zahtjeve svede u okvire koje kompanija može dugoročno podnijeti", stoji između ostalog u priopćenju koje su danas poslali iz Croatia Airlinesa. 

Kao i ranije, i ovaj put su upozorili na negativne posljedice koje očekuju zbog štrajka.  

Uprava radnicima: "Duboko promislite"

"S obzirom na ishod današnjeg sastanka Uprava Croatia Airlinesa nastavlja poduzimati sve potrebne radnje kako bi se maksimalno umanjile štetne posljedice najavljenog štrajka. Štrajk u razdoblju godine u kojem kompanija ostvaruje najveće prihode te stvara pretpostavke za unapređenje uvjeta rada svih zaposlenih u budućnosti, nesumnjivo će vrlo negativno utjecati na putnike, ostvarenje turističkog rezultata i cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, ali i poziciju kompanije", stoji u priopćenju. 

Iz Uprave kompanije navode da je stari kolektivni ugovor u produljenoj primjeni već 20 mjeseci, "čime su sačuvana sva socijalna i materijalna prava zaposlenika Croatia Airlinesa", te su ponovno pozvali sindikate i sve zaposlene "na duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u trenutku kad svi zajedno mogu stvoriti dobre temelje za poslovanje tijekom zimskih i narednih mjeseci".

No zaposleni u Croatia Airlinesu očito više nemaju strpljenja.  

"Nakon sastanka održanog s premijerom Andrejom Plenkovićem dana 06.07.2018., postignut je dogovor uz obećanje premijera da će se ubrzo stvoriti potrebni uvjeti, a prvenstveno postavljanje nove i kompetentne Uprave u punom mandatu kako bi nakon skoro sada 20 mjeseci konačno potpisali kolektivni ugovor koji je temelj svih civiliziranih zapadnih aviokompanija gdje spada i Croatia Airlines. 

Kao što već znate, tada smo odlučili odgoditi početak štrajka.

Na našu veliku žalost, premijer nije ispunio svoju stranu dogovora te smo primorani ponovno najaviti štrajk dana 08.08.2018. s početkom u 6 sati ujutro.

Još jednom želimo naglasiti da je nama ovo bila zadnja opcija, ali nakon što niti posljednji dogovor nije urodio nikakvom reakcijom predstavnika vlasnika, na žalost svih nas, primorani smo na ovaj korak", naveli su u priopćenju u kojem su najavili štrajk iz sindikata ORCA (Organizacija radnika Croatia Airlinesa).  

Iz Croatia Airlinesa putnicima su poručili da će sve informacije redovno objavljivati na web stranici kompanije, a putnicima je na raspolaganju i kontakt centar na brojeve telefona dostupne na web stranicama. 

 

 

 

 

Pročitajte više