Croatia Airlines slijeće u Crnu Goru uz pomoć ukradene opreme iz Hrvatske

ZRAKOPLOVI Croatie Airlinesa, koja će od srpnja ove godine uspostaviti komercijalne letove prema Crnoj Gori, slijetat će u zračne luke Tivat i Podgorica, uz pomoć pet milijuna eura vrijedne opreme i signalizacije, koja je 1991. godine ukradena iz Zračne luke Čilipi pokraj Dubrovnika.

Međunarodne letove najavio je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, bez da je u međuvremenu riješeno pitanje obeštećenja. Crna Gora je u bilateralnom sporazumu s Hrvatskom potpisala "priznanje pljačke", međutim nikad se nije obvezala na koji će način obeštetiti Zračnu luku Čilipi. 
 
"Značajan poticaj bilateralnih odnosa između Hrvatske i Crne Gore bit će i uspostava redovne linije Croatie Airlinesa s tom zemljom, a koja se očekuje u lipnju ove godine", rekao je jučer na sastanku u Podgorici ministar Jandroković nakon sastanka s predsjednikom Crne Gore, Filipom Vujanovićem, premijerom Milom Đukanovićem te ministrom vanjskih poslova Crne Gore, Milanom Roćenom. Na izravni novinarski upit je li ministar Jandroković u sklopu najave slijetanja zrakoplova Croatie Airlinesa na aerodrome u Crnoj Gori, spomenuo pitanje povratka, odnosno obeštećenja za opremu ukradenu 1991. godine, dobili smo negativan odgovor.

Nije u nadležnosti Jandrokovićeva ministarstva

"Ta pitanja nisu u sklopu našeg ministarstva, a uspostava redovne zračne linije ide u sklopu bolje gospodarske suradnje dvije zemlje. Naime, u Crnoj Gori imamo značajan izvoz, a mnoge hrvatske tvrtke ovdje dobivaju značajne poslove. Uostalom, dogovorili smo u lipnju zajednički sastanak poslovnog savjeta za gospodarsku suradnju ministarstava gospodarstva dviju zemalja, koji će ići u smjeru još bolje gospodarske suradnje", pojasnio je glasnogovornik crnogorskog ministarstva vanjskih poslova Mario Dragun dodajući kako se o opremi nije govorilo.  

Bez obzira, na područje interesa ili djelovanja pojedinog ministarstva, čini se neozbiljnim najavljivati letove dok još postoje o tom slučaju otvorena pitanja između Hrvatske i Crne Gore, posebice, jer je ta zemlja službeno priznala kako je ratni plijen završio u Podgorici i Tivtu.

Podsjetimo, krajem listopada prošle godine potpisan je i bilateralni sporazum o uspostavi zračnog prometa između Hrvatske i Crne Gore, a u sklopu tog parafiranog sporazuma potpisano je i Pismo razumijevanja. U njemu decidirano stoji kako je dio opreme i sredstava iz Zračne luke Čilipi 1991. godine odneseno na aerodrome Tivat i Podgorica. Tada je ukradena imovina ušla u osnovna sredstva ta dva crnogorska aerodroma, i to kao ratni plijen!

Vrijednost ukradene opreme veća od pet milijuna eura

Vrijednost ukradene opreme iznosi više od pet milijuna eura. U tom sporazumu Crna Gora je priznala pljačku, međutim ne i modus obeštećenja. Tada su predstavnici vlasti susjedne zemlje tek dali obećanje kako će u okviru nadležnih tijela pokrenuti rješavanje tog problema.

Sedamnaest godina od pljačke opreme, hrvatska diplomacija uspostavom redovne zračne linije s tom zemljom još je jednom propustila izvršiti diplomatski pritisak kako bi se obeštetila Zračna luka Čilipi. Crnogorci su već prije odbili zahtjev da Zračna luka uđe u suvlasništvo aerodroma u Podgorici i Tivtu u visini vrijednosti oduzete opreme, pravdajući se kako je veći dio otete opreme na koncu završio u Srbiji. 

Recimo na kraju kako je iz Čilipa 1991. godine ukradeno 10 agregata za električni start aviona, 3 zračna startera, 30 stepenica za zrakoplove visine do 5,4 metara, 24 aerodromska traktora, 7 transportnih utovarnih traka, 160 kolica za prtljagu, 2 zglobna autobusa za prijevoz putnika po platformi, 3 standardna autobusa, 4 "follow me" vozila i ostala oprema. Pljačku je naredio general-major Viktor Zupanić, a u operaciji "Aerodrom" oprema je prebacivana danima prema Podgorici i Tivtu.

Ilko Ćimić
Foto: Index

Pročitajte više