Crobexi pali na najniže razine u više od tri mjeseca

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi pali i prošloga tjedna, petoga zaredom, ponajviše pod utjecajem negativnog raspoloženja na svjetskim burzama, pa su skliznuli na najniže razine u više od tri mjeseca. Crobex indeks pao je protekloga tjedna 1.6 posto, na 2.338 bodova, najnižu razinu od sredine lipnja. Crobex10 oslabio je, pak, 1.63 posto, na 1.406 bodova, najnižu razinu od polovice srpnja. Oba indeksa skliznula su peti tjedan zaredom.

Među sektorskim indeksima, najviše je pao Crobexindustrija, za 1.94 posto, dok je najviše porastao Crobexkonstrukt, za 2.54 posto. Crobexi tako prate svjetske burzovne indekse, koji su pod pritiskom jer su prinosi na američke državne obveznice dosegnuli nove najviše razine u 16 godina, što loše utječe na tržište dionica, i jer je predsjednik američke središnje banke Jerome Powell kazao da bi kamate mogle biti dodatno povećane. 

Ulagači se plaše eskalacije sukoba između Izraela i Palestinaca

Nadalje, ulagači nisu skloni riziku i zbog toga što se plaše eskalacije sukoba između Izraela i Palestinaca. U takvim okolnostima ulagači se povlače iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, i traže utočište za svoj kapital u investicijama koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena, kao što je zlato.

Redovni promet dionicama na ZSE iznosio je prošloga tjedna 2.85 milijuna eura, otprilike 1.4 milijuna manje nego u tjednu ranije. Najveći promet imala je povlaštena dionica Adrisa, 444 tisuće eura, a cijena joj je potonula 4.93 posto, na 54 eura. Slijedila je dionica HT-a, s prometom od 230 tisuća eura i stagnacijom cijene na 26.1 euro.

Dionicom Valamar Riviere protrgovano je za gotovo 209 tisuća eura, a cijena joj je pala 1.88 posto, na 4.17 eura. Znatnije promete, oko 190 tisuća eura, imale su još i dionice Zagrebačke banke i Plave lagune, pri čemu je dionica Zagrebačke banke poskupjela 1.21 posto, na 12.55 eura, a Plave lagune pojeftinila za 1.14 posto, na 348 eura.

Najveće gubitnice među likvidnijima bile su dionice Jadroagenta, s padom cijene za 8.16 posto, potom Podravske banke, za 6.67 posto, i Luke Ploče, za 5.38 posto. S druge strane, najviše su poskupjele dionice Instituta IGH, za 8.33 posto, te Alpha Adriatica, za 5.66 posto. Na ZSE se prošloga tjedna trgovalo s ukupno 57 dionica, pri čemu je cijena njih 11 porasla, 35 pala, a 11 stagnirala. 

Pročitajte više