"Crvena prašina" neće biti povučena iz distribucije

FILM ´Crvena prašina´ Zrinka Ogreste neće biti povučen iz distribucije jer je postignuta nagodba s autorom pjesme Nikolom Garešićem, čije ime grješkom nije stavljeno na odjavu filma, rekao je direktor ´Interfilma´ Ivan Maloča.

Vijeće Trgovačkog suda donijelo je presudu u sporu u kojem je Nikola Garešić, autor pjesme ´Zvali su je lijepa vila´, zbog povrede autorskih prava tužio HRT i Interfilm, producente tog filma, Blitz FilmandVideo kao distribuciju te scenarista Gorana Tribusona i redatelja Zrinka Ogrestu.

U međuvremenu je sklopljena nagodba s autorom pjesme po kojoj se ne mora povlačiti film iz distribucije, već će se na svim daljnjim izdanjima, za televizijsku seriju i drugdje gdje je moguće, dodati ime autora pjesme, rekao je Maloča.

S Garešićem je sklopljena i novčana nagodba koja je viša nego što je to navedeno u vijesti jednoga danađnjega dnevnog lista, dodao je Maloča, ne želeći reći koliki je konačan iznos.

Redatelj ´Crvene prašine´ Zrinko Ogresta kaže da je Garešić imao osnova za tužbu s obzirom da se u produkciji potkrao previd pa njegovo ime nije bilo na odjavi.

Ono što je apsurdno jest da sankcije (moralne, zbog pojavljivanja u novinama u negativnom kontekstu) moraju snositi redatelj i scenarist koji nisu zaduženi za autorska prava glazbe na filmu, dodao je Ogresta.

Zrinko Ogresta upravo se vratio iz Praga gdje je završio tonsku obradu zvuka na svom novom filmu ´Tu´, koji će, najavio je, premijeru imati na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, a u Zagrebu početkom listopada.

Pročitajte više