Crveni kristal dobio službeni status

CRVENI KRISTAL pridružio se Crvenom Križu i Crvenom Polumjesecu kao službeni simbol najpoznatije svjetske humanitarne organizacije. Ovi se simboli, prema Ženevskoj konvenciji, smatraju službenim znakovima zaštite humanitarnih djelatnika.

Znak kristala - crvenog romba na bijeloj pozadini - uveden je kao neutralni emblem za one zemlje koje se protive simbolima križa ili polumjeseca zbog njihovog religijskog značaja. Usvojen je kao ustupak Izraelu, kako bi se i oni mogli pridružiti organizaciji.

"Crveni kristal još jednom potvrđuje predanost i odlučnost Međunarodnog Crvenog Križa i Crvenog Polumjeseca da još povećaju svoju snagu i kredibilitet", priopćili su čelnici Crvenog Križa i Crvenog Polumjeseca u združenoj izjavi, prenosi BBC.

Izraelska humanitarna zaklada, Magen David Adom, se još od 30-ih godina prošlog stoljeća pokušava pridružiti ovim organizacijama, ali njihova crvena Davidova zvijezda nije prihvaćena Ženevskom konvencijom kao simbol mira. Izrael je primljen na posljednjem sastanku u Ženevi, zajedno s palestinskim Crvenim polumjesecom.

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više