Crveni križ: Humanitarni konvoj vraćen iz Falluje

IRAČKOAMERIČKE koalicijske snage u Iraku vratile su konvoj humanitarne pomoći koji je u ponedjeljak trebao ući u Falluju, kazao je glasnogovornik Međunarodnog crvenog križa, javlja Associated press.

Ahmed Rawi, glasnogovornik Međunarodnog crvenog križa u Bagdadu rekao je da je konvoj iračkog Crvenog polumjeseca u kojemu su bila četiri ambulantna vozila te četiri kamiona s pomoći za opću bolnicu u Falluji stigao do predgrađa ali nije mogao i ući u grad.

Crveni križ i Crveni polumjesec nisu imali dopuštenje za ulazak u Falluju tijekom više od tjedan dana sukoba između pobunjenika i američkih vojnika potpomognutih snagama iračke vlade.

Sama bolnica je dovoljno opremljena, ali pacijenti i ranjenici ne mogu ući u bolnicu zbog borbi, kazao je Rawi. "Nažalost, nikakvog pacijenta nema na vidiku", rekao je.

U Bagdadu irački Crveni polumjesec, partnerska organizacija Crvenome križu, kazala je da su humanitarnom konvoju američke snage i iračka vlada onemogućile prijelaz prijeko rijeke Eufrat i ulazak u glavni dio grada.

Rawi je za Associated press telefonski rekao da nema razloga za uskratu ulaska i dodao da se konvoj zaputio na jug u nadi da će u grad ući preko obližnjeg mjesta Amiria al-Falluja, gdje se nalaze civili koji su izbjegli pred borbama.

Pročitajte više