Crveni križ potvrdio zlostavljanje u Guantanamu

MEĐUNARODNI odbor Crvenog križa upozorio je u povjerljivim izvješćima vladu Sjedinjenih Država da je američka vojska podvrgavala zatočenike osumnjičene za terorizam u Guantanamo Bayu psihološkom i ponekad fizičkom nasilju koje je ravno mučenju, piše u utorak list The New York Times.

Tim inspektora Crvenog križa posjetio je u lipnju Guantanamo, a potom američkoj vladi uputio izvješće u kojem je ustvrdio da je postupanje prema zatočenicima koji su tamo zatvoreni i ispitivani ravno mučenju.

Skupina Crvenog križa također je ustvrdila da neki liječnici i medicinski radnici u Guantanamu sudjeluju u planiranju saslušanja zatočenih dajući istražiteljima informacije o njihovu mentalnom zdravlju i nazvala to flagrantnim kršenjem medicinske etike.

Vlada SAD-a oštro je odbacila optužbe iz izvješća, piše NYT, pozivajući se na dužnosnike administracije i vojne dužnosnike.

NYT je uspio doći do memoranduma, temeljenog na izvješću Crvenog križa, koji navodi njegove najvažnije nalaze.

Izvješće je utvrdilo da su istražitelji u Gunatanamu razvili sustav za slamanje volje zatočenika, kojih sada ima oko 550, da ih se učini ovisnima o istražiteljima podvrgavajući ih ponižavajućim postupcima, zatvarajući ih u samicu te izlažući ih ekstremnim temperaturama, piše NYT.

"Uspostava ovakvog sustava, čija je navedena svrha da proizvede obavještajne podatke, ne može se smatrati ničim drugim nego namjernim sustavom okrutnog, neobičnog i ponižavajućeg postupka i oblikom mučenja", navodi list izvješće.

Izvješće je navelo da su zatočenici izlagani jakoj i trajnoj buci i glazbi te dugoj hladnoći, a da su neke od njih i tukli.

Ne navodi se koliko njih je bilo izloženo takvim postupcima.

List navodi podatke iz prošlomjesečnih razgovora sa stražarima i obavještajnim agentima u Guantanamu o postupcima zlostavljanja. Oni su rekli da je jedan od redovitih postupaka bio da zatočenika koji neće surađivati svuku do donjeg rublja, posjednu na stolac dok su mu ruka i noga vezane lisicama za pod i izlože ga jakoj svjetlosti i glasnoj rock i rap glazbi iz blizu postavljenih zvučnika dok je klima uključena na maksimum.

Pročitajte više