Crveni križ: Zabrinutost zbog pretjerane upotrebe sile Sjedinjenih Država u Iraku

MEĐUNARODNI odbor Crvenog križa u četvrtak je izrazilo zabrinutost zbog "pretjerane upotrebe sile" američkih vojnih snaga u Iraku, posebno nakon informacija prema kojima je u srijedu u američkom zračnom napadu na zapadu zemlje poginulo 40 iračkih civila, uzvanika na jednoj svadbi.

"Riječ je o kršenju međunarodnog humanitarnog prava. Shvaćamo da američki vojnici moraju odgovoriti na napade, ali čak i kad dođe do pucnjave, treba voditi računa o pravilu proporcionalnosti pri upotrebi sile te iznad svega voditi računa o potrebi da se pritom štede životi civila", rekla je glasnogovornica ICRC-a u Bagdadu Nada Dumani.

U utorak su Amerikanci pogodili zgradu u kojoj se održavalo svadbeno slavlje pri čemu je poginulo 40 civila. Brat jedne od žrtava Maji Abdallah, koji je zbog ozljeda smješten u bolnicu u Ramadi, novinaru France pressea je rekao da je proslava u zapadnom iračkom gradu Al-Qaemu "počela u utorak popodne, a u noći s utorka na srijedu zgrada je raketirana iz zraka i s kopna".

U kratkom priopćenju američke vojske u Bagdadu objavljeno je da se radilo o vojnoj akciji koja je pokrenuta jer se vjerovalo da se u zgradi nalaze strani plaćenici.

Pročitajte više