CSG: Rok za dobrovoljne predaje ožujak 2005. godine

SRBIJA i Crna Gora će morati striktno primijeniti Zakon o suradnji s Haškim tribunalom, ako do ožujka 2005. godine ne bude dobrovoljnih predaja haških optuženika, rekao je u petak u razgovoru s predstavnicima nekoliko međunarodnih organizacija u Beogradu, ministar za ljudska i manjinska prava SCG i predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine (ICTY) Rasim Ljajić.

Njegova izjava je zapravo najava uhićenja i izručenja haških optuženika Međunarodnom sudu za ratne zločine u Den Haagu.

"Ako u ožujku iduće godine ne dobijemo pozitivnu studiju izvedivosti važnu na putu ka pridruživanju Europskoj uniji, to bi bio još jedan propušteni vlak Srbije i Crne Gore ka europskim i euroatlanskim integracijama", ocijenio je Ljajić.

On je izrazio uvjerenost da će do tog mjeseca biti još nekih dobrovoljnih predaja i da će to pozitivno utjecati na nastavak europskih integracija SCG, te najavio i kampanju koju će Nacionalno vijeće i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, u suradnji s OESS-om, provesti kako bi se javnost bolje obavijestila o značenju suradnje s Haškim tribunalom.

Plan je da se od siječnja 2005. godine počnu održavati i seminari za obuku u pravosudnim organima SCG kako bi bili spremni prihvatiti slučajeve koje će Tribunal predati nacionalnim zakonodavstvima.

Nacionalno vijeće je 58 svjedoka oslobodilo obveze čuvanja državne i vojne tajne, a pozitivno je odgovorilo i na 27 zahtjeva tužiteljstva ICTY za dostavljanje dokumentacije, rekao je Ljajić.

Pročitajte više