Čudo u Čileu: Spašeno svih 33 rudara

Završila je akcija spašavanja čileanskih rudara koji su punih 68 dana proveli pod zemljom. Akcija izvlačenja trajala je više od 22 sata, a posljednji izvučeni rudar je Luis Arzua.

54-godišnji Luis Urzua je bio nadzornik smjene i čovjek koji je prvi uspostavio kontakt s ljudima na površini, a sada je dobio čast da posljednji izađe iz rudnika i bude upisan u povijest kao čovjek koji je najduže izdržao pod zemljom.

"Mi smo dobro i nadamo se da će te nas spasiti", kazao je pri uspostavi prvog kontakta Urzua. Nakon urušavanja rudnika, organizirao je podjelu preostale hrane dok se nije uspostavio kontakt sa spasiteljima. Svoje topografske vještine je koristio kako bi spasiteljima označio točno mjesto na kojem se nalaze ispod površine. Označen je i kao čovjek koji je na okupu držao ostale rudare. Oženjen je i u rudniku radi 10 godina.

Manji zastoj nakon što je izvučeno više od pola rudara

Nakon što je bilo više od polovice rudara izvučeno iz okna, došlo je do manjeg zastoja jer je trebalo popraviti vrata na kapsuli za spašavanje. Problem je brzo otklonjen i spašavanje je nastavljeno, a ministar rudarstva Čilea rekao je da nema mjesta za paniku.

"Normalno je da dođe do manjih zastoja, izvukli smo sedamnaest ljudi bez ikakvih problema ili incidenata, a zasad smo iznimno zadovoljni timskim radom", rekao je ministar Laurence Golborne. Dodao je kako je u oknu trenutno pet spasilaca te da će u sljedećih nekoliko sati biti poslan još jedan. Nada se da će cijela operacija biti završena do kraja dana.

Rudari grle supruge

Rudari koje su spasioci izvukli na površinu u suzama se grle s obiteljima, kao da ih nikad neće pustiti, a ostale obitelji koje čekaju svoje supruge i očeve nestrpljivo iščekuju kad će doći njihov red na sreću.

Nakon 68 dana pod zemljom, svi čileanski rudari uskoro će biti na slobodi. Prvi rudar izvučen je oko 5 sati ujutro po našem vremenu. Radi se o 31-godišnjem Florenciju Avalosu. Put iz unutrašnjosti zemlje trajao je oko 16 minuta.

> Live stream spašavanja čileanskih rudara gledajte OVDJE

> Dva mjeseca pakla: Kako su rudari preživjeli 500 metara ispod zemlje

Na površini rudare dočekuju, uz njihove prijatelje i obitelji, i najviši čileanski dužnosnici predvođeni predsjednikom Sebastianom Pinerom.

Prva dvojica udara izvučena su iz zatrpanog rudnika kroz mali spasilački tunel u uskoj kapsuli nazvanoj Phoenix. Upravo je Avalos određen da bude prvi izvučen jer su spasilačke ekipe zaključile da je upravo on fizički i mentalno najsposobniji za izlazak na površinu. Rudar je na izlasku na površinu prvo izgrlio svojeg sedmogodišnjeg sina i suprugu. Nakon toga je izgrlio Sebastiana Pineru, predsjednika Čilea. Avalon je nakon toga odvezen u bolnicu na pretrage.

Izvučen i rudar koji je pjevao kolegama i održavao dobro raspoloženje

Svakom od zatočenih rudara obećan je šestomjesečni liječnički tretman. Prije izvlačenja, liječnici su rudarima dali upute da dnevno odrade po 20 minuta aerobnog vježbanja kako njihov izlazak ne bi bio fizički stres. Također, rudari će po izlasku na površinu nekoliko sati morati nositi sunčane naočale kako im šok od Sunčeve svjetlosti ne bi oštetio vid.

Drugi je na površinu izvučen 39-godišnji Mario Sepulveda, stručnjak za elektriku. Nedugo nakon Sepulvede, na površinu je izvučen i treći rudar, 52-godišnji Juan Illanes. Izlazak rudara na površinu traje oko 15 minuta. Nakon izlaska na površinu Illanes je izgrlio svoju suprugu, čileanskog predsjednika i ostale koji su ga dočekali. Tijekom boravka u rudniku upravo je Illanes postao poznat javnosti kao rudar koji je pjevao svojim kolegama i tako održavao dobro raspoloženje. Također, Illanes je pisao pisma svojoj supruzi koja su obilovala humorom i optimizmom.

Izvučen i Bolivijac koji je tek počeo raditi u rudniku u trenutku nesreće

Nakon 15 minuta na slobodu je u kapsuli izvučen i 23-godišnji Carlos Mamani, koji jedini nije Čileanac. Nesretni Bolivijac u rudniku je radio tek pet dana kad se dogodila nesreća u kojoj je, zajedno sa svojim kolegama, ostao zatrpan pod zemljom. Prema riječima Mamanijeva tasta, mladić je obitelji javio da nakon ove nesreće više nikada neće ući u rudnik.

Bolivijski predsjednik Evo Morales obećao je svu potrebnu pomoć Mamaniju i njegovoj obitelji nakon spašavanja.

Peti na slobodi je 18-godišnji Jimmy Sanchez

Peti rudar koji je izvučen na površinu i koji je smješten u kapsulu za izvlačenje je 18-godišnji Jimmy Sanchez. Sanchez je najmlađi među 33 rudara koji su bili zatočeni pod površinom zemlje. Po izlasku iz kapsule Phoenix mladić je poletio u zagrljaju ocu koji ga je čekao na površini.

Izvučeni šesti - prvi sa zdravstvenim problemima

Izvučen je i šesti rudar, i to 30-godišnji Osman Araya koji je prvi od izvučenih rudara sa zdravstvenim problemima. Rudara je po izlasku iz kapsule dočekala supruga koja nije krila emocije zbog susreta sa suprugom nakon 68 dana. Nakon toga šesti oslobođeni rudar je polegnut na nosila i odnesen. Odlazeći, Araya je okupljenima pokazivao stisnute pesnice s podignutim palčevima.

"Ne odnosite se prema nama kao prema zvijezdama nego kao prema rudarima"

Čileanskoj nacionalnoj televiziji obratio se Mario Sepulveda, drugi spašeni rudar. "Sve što sada tražimo je da se prema nama ne odnosite kao prema umjetnicima ili medijskim zvijezdama", jasna je poruka rudara u želji za privatnošću. "Želim da se prema meni nastavite odnositi kao prema Mariju Antoniju Sepulvedi Espinaceu, radniku i rudaru", rekao je.

Govoreći o vremenu provedenom u rudniku, Sepulveda je rekao kako se tijekom boravka u rudniku u njemu vodila borba između Boga i đavla. "Bog je ipak pobijedio i zato sam ovdje", zaključio je.

Izvučen i sedmi rudar, dijabetičar Jose Ojeda

Sedmi rudar koji je na putu prema izlazu je Jose Ojeda. Ojeda je zaposlen u rudarskoj industriji već 27 godina. 46-godišnjak je dijabetičar i tijekom 68 dana zatočeništva u rudniku spasilačke ekipe su mu slale sve potrebne lijekove. Ojeda je iz kapsule izašao sa smiješkom na licu, ponosno noseći čileansku zastavu. Okupljena rodbina i svi nazočni pozdravili su ga gromoglasnim pljeskom.

Izvučen i "pušač", osmi rudar

Nakon Ojede u kapsulu će biti poslan i osmi rudar. Prema najavljenom rasporedu, to bi trebao biti Claudio Lagos. 34-godišnji Lagos je u javnosti poznat kao "pušač". Naime, tijekom boravka u rudničkom zatočeništvu ovaj je rudar tražio da mu se šalju cigarete. Čileanski ministar zdravstva htio je Lagosu poslati nikotinske flastere kako bi se oslobodio ovisnosti o nikotinu, ali je Lagos izričito naveo da želi cigarete odbacujući ideju da u rudniku prestane pušiti. Osim cigareta, Lagos je tražio da mu se u rudnik pošalju i fotografije njegovih dviju kćeri.

Izvučen i deveti, najstariji i najreligiozniji rudar

Deveti rudar koji je kapsulom izvučen iz zatrpanog rudnika je 63-godišnji Mario Gomez, najstariji među rudarima koji su 68 dana proveli pod zemljom. Gomez je već trebao otići u mirovinu, ali je ponovno otišao u rudnik kako bi isprobao neke nove tehnologije koje se sad koriste. Najstariji je među rudarima i ovim se poslom bavi od svoje 12. godine. Zbog dugogodišnjeg rada u rudnicima, Gomez ima problema s plućima. Također, u nesrećama na radu ostao je bez nekoliko prstiju. Upravo je on jedan od najreligioznijih rudara u skupini, pa je tražio da mu se pošalju krunica i križ kako bi mogao moliti i u vremenu zatočenja.

Kad je izašao iz kapsule, dočekala ga je žena koja mu je pripremila odlazak na medeni mjesec. "Nikada više neću ući u rudnik", samo je kratko rekao Gomez. Nakon što je zagrlio ženu, Gomez je pao na koljena držeći čileansku zastavu u rukama i pomolio se Bogu.

Na površinu izašli i 10. i 11. rudar

Deseti izvučeni rudar je mehaničar, 31-godišnji Alex Vega koji je radio popravke na vozilu kroz rudnik kad se nesreća dogodila. Vega boluje od povišenog srčanog tlaka te ima probleme s bubrezima. Odlučio se na odlazak na rad u rudniku kako bi uštedio novac da se odseli od roditelja i kupi kuću za svoju novu obitelj. Njegova žena Jessica Salgado nazvala ga je tvrdoglavim i rekla da će mu zabraniti "i samu pomisao na rudnik opet".

Nakon Vege na površinu je izašao Jorge Galleguillos koji radi u rudniku već 16 godina. Obitelj ga je opisala kao osobu koja voli rudnike: kod kuće skuplja kamenje, minerale i stijene s mjesta na kojima je radio. Unatoč tome što je već imao dvije nesreće u rudnicima, Jorge Galleguillos nije dosad razmišljao da se prestane baviti ovim poslom.

Izvučen ljubitelj Elvisa, Edison Pena

Dvanaesti rudar, Edison Pena, izvučen je oko 15.10 sati po našem, odnosno oko 10.10 sati po lokalnom vremenu. Pena je, dok je bio u rudniku, zatražio i pjesmu kad ga izvuku. Posebno mu je drag Elvis Presley. Dok je bio u rudniku, navodno je svaki dan trčao 10 kilometara u skučenom prostoru kako bi ostao mentalno jak, a predvodio je svoje supatnike u pjevanju. Njegova supruga, Angelica Alvarez, čekala ga je s videokamerom, a kad je kapsula izašla na površinu, zaplakala je.

 Izvučen i predradnik Carlos Barrios

Carlos Barrios, 27-godišnji predradnik grupe rudara koji su zapeli u oknu, trinaesti je rudar kojeg su izvukli na površinu. On se ovim poslom počeo baviti prije samo 10 mjeseci, a ima petogodišnjeg sina. Njegova obitelj cijelu je operaciju pratila na ekranima i počela je zadovoljno i uzbuđeno pljeskati kad su Barriosa stavili u kapsulu.

Izašao četrnaesti rudar, pjesnik Zamora

Victor Zamora, četrnaesti rudar, izašao je iz spasilačke kapsule. Njegova supruga Jessica Cortez i njihovo dijete dočekali su ga sa suzama u očima, ali i smijehom na licu. Cortez nije mogla suspregnuti suze radosnice kad je prvi put vidjela muža nakon dva mjeseca.

Zamora nije provodio jako puno vremena u rudniku, nego je radio kao mehaničar za vozila. Star je 33 godine, a u slobodno vrijeme se bavi uzgojem golubova pismonoša i pjesništvom. On i supruga preselili su se u područje oko rudnika nakon što je Zamora izgubio posao u regiji Talchuano nakon potresa.

Izvučen i pisac Segovia

Victor Segovia, "pisac" grupe zarobljenih rudara, petnaesti je čovjek kojeg su izvukli na površinu. Segovia je okupljene pozdravio palcem u zraku, a nekoliko je puta zahvalio predsjedniku Čilea za spašavanje. "Čestitam i neka vas Bog čuva", odgovorio je predsjednik.

Segovia, 48-godišnjak, tijekom svog zatočeništva je vodio detaljan dnevnik o svojim iskustvima. Zbog njegovih zapisa su spasioci dobili vrlo detaljan uvid u izgled okna, kao i u emocionalno i fizičko stanje zatočenih rudara. Segovia ima petero djece i radi kao rudar od maloljetnosti.

Iz okna izvučen i šesnaesti rudar, bolničar Herrara

Šesnaesti rudar koji je izašao iz okna je 27-godišnji Daniel Herrera, koji je kao bolničar pomagao liječnicima u tretmanu rudara. Njegova majka, Alicia Campos, bila je toliko uzbuđena dok je čekala sina da je grlila sve spasioce, a kad je kapsula došla na površinu, nije mogla suspregnuti suze.

Herrara ju je odmah krenuo zagrliti i poljubiti, a s okupljenima je i zapjevao.

Izašao 56-godišnji Omar Reygadas, sedamnaesti rudar

Sedamnaesti rudar, 56-godišnji Omar Reygadas, izašao je iz kapsule kojom spasioci izvlače rudare iz okna. Dok se uspinjao iz kapsule, njegov brat je videokamerom bilježio cijeli događaj, kao i poruke ohrabrenja koje su Reygadasu davali spasioci.

Reygadas je prvo vozio buldožer, ali je nakon urušavanja u rudniku preuzeo dužnost predradnika jedne od smjena. Dok je bio zarobljen, njegova su djeca vodila dnevnik o životu na površini, što je dokument koji će Reygadas sigurno htjeti pročitati nakon dva mjeseca provedena pod zemljom.

Svjetlo dana ugledali i rođaci Esteban i Paulo Rojas

U kratkom roku iz okna su izvučena dvojica rođaka, Esteban i Paulo Rojas. Esteban je pri dolasku na površinu pao na koljena i zahvalio Bogu na pomoći, a dočekala ga je supruga Jessica Yanez. Paulo Rojas izašao je pola sata kasnije i pao u zagrljaj svog sina.

Esteban i Paulo Rojas su i rođaci Victora Segovije, koji je na površinu izašao ranije.

Dvadeseti rudar na površini

I dvadeseti rudar, Dario Segovia, stigao je na površinu, i time nastavio tradiciju svoje obitelji u uspješnom preživljavanju ovakvih tragedija. Segovia, 48-godišnjak, drugi je član svoje obitelji koji je zatrpan u rudniku. Njegov otac, koji je jednom proveo tjedan dana zarobljen u rudniku, počeo ga je voditi sa sobom na posao kad je Segovia imao samo osam godina.

Njegovo stupanje na tlo popraćeno je uzvikom oduševljenja spasilaca, a nakon što se pozdravio s Golborneom i drugim dužnosnicima te svojom suprugom, odveden je na nosilima u trijažu.

Preljubnika dočekala supruga

Yonni Barrios, "preljubnik" među rudarima, postao je 21. od družine koji je izašao iz rudnika. Budući da je prije radio kao bolničar, u rudniku je preuzeo dužnost glavnog medicinskog radnika. Drugi rudari ga zovu dr. House, po poznatoj televizijskoj seriji.

No, ono po čemu je zaista postao poznat nije njegova medicinska stručnost, nego sumnja u preljub. Nakon što je njegova supruga, s kojom je u braku 28 godina, na bdijenju za rudare upoznala ženu za koju se vjeruje da je Barriosova ljubavnica, to je postala glavna vijest vezana uz rudnik.

Stoga su se mnogi pitali hoće li ga dočekati supruga ili ljubavnica. Na kraju je supruga Marta Salinas sačekala svog partnera i zagrlila ga te plakala dok su dugo vremena proveli jedno drugom u naručju.

Dvadeset drugi rudar se natpisom na majici zahvalio Bogu

Samuel Avalos je dvadeset i drugi rudar kojeg se kapsulom izvuklo na površinu. Kao i njegovi prethodnici, imao je plavu kacigu i sunčane naočale, a na bež majici mu je bilo ispisano "Gracias Senor", ili "Hvala ti Gospodine".

Dočekala ga je supruga, a par je razmijenio dug poljubac.

Izašao i 27-godišnji Bugeno

Carlos Bugueno je 23. rudar koji je došao na površinu. On je tijekom svog zatočeništva u rudniku pomagao nadgledati pakete koji su dolazili u rudnik i izlazili iz njih, a u rudarsku kompaniju je došao sa svojim prijateljem Pedrom Cortezom, koji će biti 31. rudar koji izlazi van.

Izvučen "duhovni vođa" rudara Henriquez

Prije nego je kapsula sa Joseom Henriquezom, 24. spašenim rudarom, došla do kraja okna, jedan od spasioca ga je pitao čuje li ga. "Čujem te", odgovorio je Henriquez što je izmamilo pljesak i oduševljenje.

Dočekala ga je razdragana supruga i bacila mu se u naručje. Za Henriqueza su čileanski rudnici praktički drugi dom, jer je u njima proveo 33 godine. Prije eksplozije je upozorio kako nešto nije u redu.

Tijekom zatočeništva je bio "duhovni vođa" zarobljenim rudarima.

19 sati nakon brata na površinu izvučen i Renan Avalos

Gotovo 19 sati nakon što je njegov brat bio prvi spašeni rudar, Renan Avalos je izašao iz kapsule i pao u naručje svoje supruge. Grlili su se duže vremena i nisu se mogli odvojiti jedno od drugog. To su učinili samo na trenutak i tada su se ponovno zagrlili.

29-godišnji Avalos i njegov brat Florencio Avalos su u rudnik došli prije četiri mjeseca, nakon što su napustili vinogradarsku industriju. Avalos je 25. spašeni rudar.

Claudija Acunu na površini dočekala zaručnica i uplakano dvogodišnje dijete

26. spašenog rudara, Claudia Acunu, na površini je dočekala zaručnica i uplakana dvogodišnja kćer. Malena je dozivala svoju baku, koja je bila blizu, kada se par zagrlio.

34-godišnji Acuna je svoj rođendan proslavio u zarobljeništvu. Tijekom zarobljeništva se i zaručio sa svojom djevojkom Fabilom Arayom.

Bivša čileanski nogometni reprezentativac izašao na površinu

Obitelj bivše čileanske nogometne zvijezde Franklina Lobosa slavila je kada je njegova kapsula putovala prema površini. Članovi Lobosove proširene obitelji stalno su bili kod rudnika, a novinare su stalno pozivali na objed u njihov šator.

Konfeti su letjeli šatorom obitelji Lobos kada je Franklin postao 27. spašeni rudar. Kćer bivšeg čileanskog nogometnog reprezentativca dočekala ga je sa nogometnom loptom te ga je zagrlila. "Pobijedili ste u najtežoj utakmici vašeg života", kazao je 53-godišnjem Lobosu čileanski predsjednik Sebastian Pinera. "Najteža utakmica mog života", samo je kratko ponovio Lobos.

Richard Villaroel nikada nije rekao majci da radi u rudniku

28. spašeni rudar je Richard Villaroel. Još dok kapsula nije niti došla do površine, njegova 11-godišnja sestra je pokušavala suzdržati suze. Kada je kapsula došla, a njezin stariji brat se pojavio živ i zdrav, sestra je u isto vrijeme počela i plakati i smijati se.

Brata je dočekala mašući zastavom na kojoj je pisalo "Hvala, Čile" te je povela pjesmu kojom su dočekali sve rudare: "Či, Či, Či, El, El, E". Niti Villaroelova majka nije mogla zadržati suze dok je grlila svoga sina oko kojega je bila omotana zastava. 27-godišnji Villarroel nikada nije svojoj majci rekao da radi u rudniku. Njegova djevojka bi mu trebala roditi dijete u prosincu.

Spašen i voditelj smjene Carlos Aguilar

Posljednje zrake sunca pale su iza planina kada je na površinu došao 29. spašeni rudar. Voditelj jedne od tri smjene u rudniku, 49-godišnji Juan Carlos Aguilar je otac dvoje djece, a u rudnicima radi 19 godina.

Spašen rudar koji je kobnog dana prvi puta ušao u okno

30. spašeni rudar je 40-godišnji Raul Bustos, koji je bio nadzornik rudnika, a stručnjak je i za hidrauliku te je, nakon urušavanja, nadgledao sistem opskrbe vodom. U rudnik je došao sa svojom suprugom i dvoje male djece kada su pobjegli nakon snažnog potresa koji je pogodio Talcahuano. U rudniku je bio samo dva mjeseca te do dana kada se urušio nije ušao u okno. Tada je ušao, jer je morao popraviti vagon.

Dirljiv susret oca i malene kćeri

25-godišnji Pedro Cortez je došao u rudnik kada i njegov prijatelj iz djetinjstva Carlos Bugueno koji je ostao zatočen s njim. Cortez je 31. rudar spašen iz rudnika.

Cortezova malena kćer nije mogla suspregnuti suze kada je otac došao na površinu. Djevojčica je okupljenoj gomili dijelila balone na kojima je naslikana čileanska zastava. Kada ju je otac uzeo u naručje, okupljeni su balone pustili u noćno nebo.

Na površini rudar kojemu se kćer rodila dok je bio zarobljen

49-godišnji Ariel Ticona je jedan od rudara koji je najviše čekao dolazak na površinu, jer je njegova supruga 40 dana nakon što se rudnik urušio rodila male Esperanzu (Nadu). Od njegovo troje djece ovo je bilo prvo rođenje koje je mogao vidjeti, jer su mu snimku pustili u rudniku. Ticona je 32. spašeni rudar.

Pri dolasku na površinu je pokazao telefon za koji je rekao da je onaj s kojim su prvo uspostavili kontakt sa spasiocima na površini. Nasmiješen je zagrlio svoju suprugu. Njegovo putovanje iz podzemlja je trajalo samo devet minuta.

Ariel dolazi iz rudarske obitelji te se veseli krštenju malene Esperanze.

Obama moli za rudare

Američki predsjednik Barack Obama povodom početka izvlačenja zatočenih rudara poslao je pismo rudarima. "Naše su molitve i dobre želje uz hrabre rudare, njihove obitelji te osobe koje rade na njihovu spašavanju", kaže Obama. "Spašavanje je tek počelo, a uslijedit će i proces oporavka rudara, pa mi šaljemo naše molitve da će Bog podariti milost rudarima da sve prođe u najboljem redu i da se brzo vrate svojim obiteljima", piše Obama.

Obama je također dodao kako je cijeli svijet gledao spašavanje prvog rudara i njegovo padanje u zagrljaj obitelji. "Suze koje su prolili nakon toliko vremena iskazale su ne samo njihovo olakšanje i sreću, nego sreću ljudi diljem svijeta", rekao je.

Iskoristio je priliku i da pohvali pomoć koju su Čileu pružili SAD i druge zemlje, posebno naglasivši kapsulu za spašavanje koju je dizajnirala NASA.

Pod zemljom su, podsjećamo, ukupno zarobljena 33 rudara koja su čudom preživjela urušavanje rudnika i nakon toga živjela pod zemljom više od dva mjeseca. Tijekom tog vremena planirana je operacija spašavanja koja je danas započela, a koju su nazvali "operacija Sv. Lorenzo", prema svecu zaštitniku čileanskih rudara.

Do rudnika je oko 22 sata po hrvatskom vremenu stigao predsjednik Pinera koji je novinarima poručio kako je "dirnut i sretan" zbog toga što će rudari napokon biti izvučeni na površinu. Spašavanje je počelo oko ponoći po hrvatskom vremenu, odnosno oko 20 sati po lokalnom vremenu.

"Nadamo se da ćemo završiti dan s barem jednim rudarom na površini zemlje", kazao je CNN-u čileanski ministar rudarstva Laurenc Golborne. Golborne je objasnio plan spašavanja koji je razrađivan proteklih mjeseci. Prije izvlačenja na površinu rudari će obući posebna zaštitna odijela, kao i naočale koje su im potrebne da bi zaštitili oči koje su se sasvim navikle na mrak.

Na površini iznad rudnika postavljen je sustav za izvlačenje rudara, koji će ih podizati na površinu jednog po jednog, vrlo polako, kako ne bi došlo do dodatnog urušavanja. Čim pojedini rudar izađe na površinu, oglasit će se sirena, čiji je zvuk sličan vozilu hitne pomoći. Očekuje se da će spašavanje trajati cijeli dan.

Pročitajte više