"Čudovišni" uragan Dorian kreće se prema Americi. Gdje će sve udariti?

Foto: EPA/NASA

URAGAN Dorian jučer je prerastao u ekstremno opasnu oluju kategorije 5 i udario obalu Bahama, kao najjača oluja koja je ikad pogodila ovu otočnu državu u Atlantskom oceanu.

No Dorian, druga najveća oluja ikad zabilježena na Atlantiku, polako nastavlja dalje svojim putem uništenja. No njegovu je rutu, kao što piše Guardian, vrlo teško precizno predvidjeti zbog onoga što meteorolozi zovu "širokim konusom nesigurnosti".

>> VIDEO Najjači uragan u povijesti uništava Bahame, poginuo dječak

Teško je reći i koliko će biti snažan kad udari pojedino područje na tom putu, no Dorian bi mogao zahvatiti milijune ljudi na Karibima i duž gusto naseljene američke jugozapadne obale.  

Dorian trenutno "miruje" iznad Bahama, ali nastavit će prema Floridi

Ono što sigurno znamo je da se na njegovom putu nalazi i obala obližnje američke savezne države Floride. Florida, ali i Georgia, Sjeverna Karolina i Južna Karolina već su proglasile izvanredno stanje zbog "čudovišne" oluje, kako ju je opisao predsjednik SAD-a Donald Trump.

Dorian je trenutno usporio toliko da gotovo stoji na mjestu, piše CNN, i to iznad otoka Grand Bahama, na kojem živi oko 50 tisuća ljudi. Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) upozorava na potencijalno "ekstremno razaranje" i predviđa da će Dorian ostati iznad Grand Bahame gotovo cijeli dan.

Zasad se zna da je jedan dječak već poginuo, a daljnje žrtve su, nažalost, gotovo sigurne, budući da je uništeno ili oštećeni najmanje 13 tisuća domova, prema podacima Crvenog križa.

Meteorolozi očekuju da će Dorian, koji je trenutno na ruti prema jugu Floride, nekad tijekom dana skrenuti prema sjeverozapadu, što znači da je izravni udarac u obalu manje vjerojatan. 

Međutim, u tom trenutku projicirani konus uragana, odnosno vjerojatna ruta njegovog središta, postaje mnogo šira, što znači da je njegovo točno kretanje nesigurnije. Prema posljednjim projekcijama, vjerojatno će se kretati duž američke obale i nastaviti skretati u smjeru kazaljke na satu kako se približava Georgiji i Južnoj Karolini. Time bi se izbjegao najkatastrofalniji scenarij.

Katastrofalne posljedice moguće čak i ako ne pogodi obalu Floride

Ipak, NHC upozorava da bi, čak i ako Dorian ne pogodi Floridu izravno, njegove posljedice svejedno mogle biti katastrofalne. Uragan bi mogao zahvatiti ovu američku saveznu državu već večeras ili sutra rano ujutro, po lokalnom vremenu. 

Potez obale Floride duljine oko 250 kilometara, od Fort Lauderdalea do okruga Brevard, stavljen je pod upozorenje od "uraganskih uvjeta" u sljedećih 48 sati, čak i u slučaju da Dorian ne pogodi obalu. Upozorenje uključuje olujno podizanje mora do 2 metra. Naime, "uraganski uvjeti" očekuju se unutar 50 kilometara od središta oluje.

Iako je nakon toga sve manje sigurno, NHC ističe da se "očekuje da će Dorian ostati snažan uragan u idućih nekoliko dana". U tom će se roku približiti i obali Georgije i Južne Karoline, a nije nemoguće da će i pogoditi obalu. 

Do petka se očekuje da će se kretati u blizini obale Sjeverne Karoline.

Dorian je, kako smo već spomenuli, jučer prerastao u uragan kategorije 5, najjači na Saffir-Simpson ljestvici snage vjetrova. Vjetrovi su puhali i preko 355 km/h u naletu Doriana na otočje, javljaju američki mediji. Vjetrovi trenutno pušu brzinom do 280 kilometara na sat, javlja BBC.

Kako izvještava CNN, samo je jedan uragan bio jači od Doriana otkad se takva mjerenja provode, od pedesetih godina prošlog stoljeća. To je bio uragan Allen iz 1980. Ipak, ako se vjetrovi u Dorianu ubrzaju za oko 2 km/h, postat će najjači ikada.

 

Pročitajte više