Culej tvrdi kako je napad na mladića u Vukovaru nacionalno motiviran, okrivio i SDP

Foto: Hina

HDZ-ovi saborski zastupnici u srijedu su oštro osudili napad trojice mladića srpske nacionalnosti na mladića hrvatske nacionalnosti na Valentinovo u Vukovaru, te pozvali institucije da taj slučaj istraže i kazne počinitelje.

Stevo Culej (HDZ) ocijenio je kako je taj napad nacionalno motiviran. Napadnuti Tomislav Šandor dijete je hrvatskog branitelja, a trojica osumnjičenika druge su nacionalnosti, pa mi je logično da tu mogu naći poveznicu, rekao je Culej na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. Navodi da su se napadači prvo uvjerili tko je napadnuti, za koga navija i "dakle, logički kojoj nacionalnoj strukturi pripada".

Zastupnica i zamjenica vukovarskog gradonačelnika Marija Budimir podsjeća da su 20-godišnjem Šandoru napadači prijetili vatrenim oružjem i teško ga ozlijedili. "Upravo je retorika bivše Vlade o ideološkim podjelama dovela do ovakve reakcije", rekla je Budimir.

Culej kaže da to u Vukovaru nije prvi zabilježeni slučaj napada na nacionalnoj osnovi. "To je nastavak nečinjenja sredstava represije prema takvima, pravosuđe i policija moraju djelovati na sve bez obzira od kud dolaze", poručuje.

Tvrdi i da se mnoge stvari u Vukovaru ne procesuiraju zbog suživota i zadržavanja "krhkog mira". Mir se može uspostaviti pravovremenim lociranjem problema i sankcioniranjem, pa i onih koji potiču takve nemire, kaže Culej te spominje i predstavnike manjina poput zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca koji proteže tezu o ugroženosti Srba.

Culeja smeta i što se Predrag Matić (SDP) nije očitovao o napadu, tim više što je, tvrdi, dobio skoro 10.000 glasova u okolici Vukovara, najviše u mjestima naseljenim Srbima.

Okrivio i SDP

Tvrdi i da je bivša SDP-ova Vlada nasilnim uvođenjem ćirilice potaknula "duhove prošlosti" i "sjeme zla", pa ih "hrvatski branitelji i ratnici moraju opet vraćati u bocu".

Pozvao je da svatko u svome prostoru proba mladima poručiti da "ono što smo mi kao ratnici prošli nije potrebno ponavljati". Kao sudionik rata pozivam i one s druge strane da pronađemo načina da ne dođe do nečeg lošeg, rekao je Culej.

Podsjetio je na nedavnu godišnjicu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i poručio da će se reintegracija završiti kad se steknu uvjeti poštivanja, međusobne tolerancije, uvažavanja svakoga. U Vukovaru nije došlo do velikog suživota i tolerancije jer smo spojili žrtvu i zločinca, ustvrdio je Culej.

Anđelko Stričak podsjetio je da već godinu dana postavlja pitanje o nestanku oružja iz policijskih skladišta u Varaždinu, ali odgovora nema.

Ključno je pitanje je li premijer Milanović bio informiran o tom slučaju od ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i šefa SOA-e Dragana Lozančića, te što se poduzima da se pronađe to oružje jer će vjerojatno od njega netko stradati, rekao je Stričak.

Pročitajte više