Čuli smo se s Milevom. "Na pola puta sam do ozdravljenja"

Foto: Matea Čelebija/Index

NAKON što je uspjela dobiti hrvatsko državljanstvo, teško bolesna mlada majka iz Vintijana, Mileva Simetić Saliji stavljena je na listu za hitnu transplantaciju jetre, a trenutno čeka i prijeko potreban skupi lijek koji bi joj trebao što prije stići iz inozemstva jer ga u Hrvatskoj nema.

>> Mileva ima 26 godina. Doslovno umire dok čeka na reakciju hrvatske birokracije

26 godina i svega 40 kilograma

Mileva Simetić Saliji ima 26 godina i boluje od teške bolesti - primarne hiperoksalurije. Njezina jetra proizvodi oksalate koji su joj uništili bubrege, a sada napadaju i ostatak organizma. Zbog toga Mileva jedva hoda, ima 40 kilograma, a svaki dan provede i po šest sati na dijalizi.

Jučer smo se ponovno čuli s njom, a ona je optimistična. Kaže da još uvijek nema apetit, ali da se sili jesti koliko može. Još uvijek svakodnevno ide na dijalize koje je strašno iscrpljuju. Ipak, kaže da se ne predaje, vedra je i kaže da je na pola puta do izlječenja.

Grad Pula omogućio Milevinoj majki iz Bosne da dođe i bude uz nju

Dodatno je motivirana jer je prošlog tjedna iz Bosne u Vintijan došla i njezina majka kojoj je gradonačelnik Pule Filip Zoričić osigurao stan.

"Gradonačelnik je osigurao stan za moju obitelj tako da su mi sada tu muž, sin i mama. Neizmjerno sam zahvalna na tome. Čovjek se puno bolje osjeća kada zna da ima nekoga u blizini. Bez obzira koliko imao godina, uvijek ti je lakše kada je obitelj uz tebe", kaže nam Mileva.

Ovih dana bila je na obradi u Zagrebu te je stavljena na listu za transplantaciju jetre. Kaže da trenutno čeka da joj jave da primi prijeko potreban lijek Oxlumo. Radi se o lijeku koji bi znatno smanjio produkciju oksalata u Milevinom tijelu. Kada će to biti, doktori joj ne znaju reći sa sigurnošću, ali trebalo bi biti unutar mjesec dana.

Kaže i kako su je iscrpile dijalize koje prima i do šest sati dnevno. Naime, njezini su bubrezi u potpunosti propali, a jetra proizvodi štetne oksalate koji truju njezin organizam. Zbog toga ima sve više poteškoća s disanjem i srcem, a počele su joj se otvarati i rane na tijelu.

"Na dijalizi je naporno jer predugo traje, ali uz pomoć svih ću izdržati", kaže.

Još jednom se zahvaljuje svim ljudima koji su joj pomogli.

Imala još šest mjeseci života, Ministarstvo reagiralo tek nakon pritiska medija

Podsjetimo, Mileva se s ovom bolešću bori cijeli život, no nakon poroda u prosincu prošle godine, stanje joj se znatno pogoršalo. S obzirom na to da je rodom iz Bosne i Hercegovine, a u Istri živi pet godina gdje je udana i ima dijete, mjesecima je čekala odgovor Ministarstva unutarnjih poslova da potvrdi njezin hitan zahtjev za dobivanje hrvatskog državljanstva.

Naime, Hrvatska je članica Eurotransplanta i zbog toga Mileva, kao hrvatska državljanka, ima priliku po hitnom postupku dobiti pravo na prije potrebnu transplantaciju jetre. Naime, bez toga, procjena doktora je da Mileva ne bi doživjela početak 2024. godine.

Nakon mjeseci prebacivanja odgovornosti Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva zdravstva jedne na druge, tek kada su mediji pritisnuli ove dvije institucije, Mileva je dobila hrvatsko državljanstvo te s veseljem ima razloga gledati u budućnost.

Pročitajte više