Curica se ubila jer su njenom ocu četiri puta odbili ulaz u SAD

Facebook

MANUEL Gámez je živio kao ilegalni migrant bez dokumenta u New Yorku i otputovao je u rodni Honduras kako bi prisustvovao pokopu svojega oca kojega je ubila banda u lipnju 2014. Samo godinu dana nakon smrti oca Manuel je izgubio i majku pa je odlučio poslati kći Heydi u New Yorku jer je smatrao da je Južna Amerika opasno mjesto za podizanje djeteta, javlja The New York Times

Djevojčica je doputovala u New York i dobila azil

Manuel je bio samohrani otac jer ih je njegova žena i majka djevojčice napustila kada je Heydi imala samo dva mjeseca. Heydi Gámez García je doputovala u SAD-e 2015. godine i provela je dva mjeseca u skloništu za maloljetne migrante prije nego što je puštena na skrb svojoj tetki Jessici. 

Azil joj je odobren već sljedeće godine, a djevojčica je vrlo brzo usvojila engleski jezik. 

Manuel više puta ilegalno pokušavao prijeći granicu
 
Manuel je nakon toga u više navrata pokušao prijeći granicu bez uspjeha. U četvrtom pokušaju je završio u teksaškom zatvoru. Manuelova kćer je bila silno uznemirena Trumpovom antiimigracijskom politikom i pokušala si je oduzeti život 3. srpnja, samo nekoliko tjedana nakon što je njezin otac Manuel Gámez pritvoren u pokušaju ilegalnog prelaska granice.  

Negdje oko ponoći 3. srpnja Heydi je pronađena u spavaćoj sobi u ormaru s punjačem telefona vezanim oko vrata, nakon čega je odmah prebačena u bolnicu. Tjedan dana nakon pokušaja samoubojstva proglašen je mrtvom jer joj mozak nije pokazivao životne funkcije. 

Otac dobiva dozvolu da se oprosti s kćeri

Imigracijski službenici su dali Manuelu dvotjednu dozvolu da se oprosti sa svojom kćeri, ali se nakon toga mora vratiti u pritvor u Teksasu. Zbog moždane smrti djeteta Manuelu je bilo dozvoljeno da odobri isključenje aparata koji su djevojčicu održavali na životu. 

Heydi je tako jučer u večernjim satima isključena s aparata za održavanje života u bolnici u New Yorku. Obiteljski odvjetnik Anibal Romero je okrivio Trumpovu administraciju kao jedan od glavnih razloga za njenu smrt.

"Danas je to bila Heydi, sutra će to biti netko drugi"

"Kada predsjednik prijeti da će deportirati milijune ljudi to izaziva tjeskobu i strah, osobito kod djece koja se boje da će izgubiti roditelje. Političari bi trebali biti oprezniji s riječima koje koriste. Nije bitno što se to nekada događa na društvenim mrežama. Danas je to bila Heydi, sutra će to biti netko drugi", rekao je odvjetnik obitelji Romero. 

"Teško je prihvatiti tvoj odlazak, princezo, s nadom da ćeš na nebu biti mali Božji anđeo i da ćeš mi dati snagu da mogu nastaviti dalje bez tebe, ljubavi moja", riječi su to oca Manuela.

Konačni oproštaj s Heydi u utorak 

Heydi bi trebala biti sahranjena idućeg utorka prije negoli se Manuel ponovno bude morao predati vlastima. Romero se nada da će Manuel konačno dobiti priliku za azil. Ovaj je čovjek potpuno emocionalno uništen, a povratak u zatvor bi ga ubio, kazao je ovaj odvjetnik.

No upozorio je da i njegovo vraćanje u Honduras dovodi u pitanje njegov život. Naglasio je da se na jednu tragediju u ovom slučaju može nadovezati i druga.

Pročitajte više