Curicu iz SAD-a koja je napisala esej protiv oružja ubio zalutali metak

Foto:

TRINAESTOGODIŠNJA Amerikanka Sandra Parks ubijena je u ponedjeljak navečer kad je metak pogodio njen dom u Milwaukeeju, Wisconsin. 

To, nažalost, ne bi bila posebno velika vijest s obzirom na to da dolazi iz zemlje u kojoj je smrtonosno nasilje vatrenim oružjem poprimilo epidemijske razmjere. 

No osobito je tragično to što je Sandra prije dvije godine, kao 11-godišnjakinja, napisala školski esej pod naslovom "Naša istina" o istom tom nasilju vatrenim oružjem koji je dobio treće mjesto na gradskom natjecanju.

"Nalazimo se u stanju kaosa. U gradu u kojem živim, vidim i slušam o primjerima kaosa skoro svaki dan. Malena djeca su žrtve besmislenog nasilja vatrenim oružjem...", pisala je Parks tada. U ponedjeljak je sama postala žrtva besmislenog nasilja.

"Mama, ustrijeljena sam, zovi policiju"

Njena majka Bernice Parks rekla je policiji da je otišla u krevet ranije, dok su njena djeca ostala gledati TV. Probudili su je pucnjevi nešto prije 20 sati, nakon čega je zatekla svoju kćer kako leži u krvi na podu dnevnog boravka. 

"Rekla je, 'mama, ustrijeljena sam, zovi policiju'", navela je Parks za lokalnu televiziju: "Gledala sam je. Nije plakala. Nije vrištala. Bila je tako mirna. Nije zaslužila da tako napusti ovaj svijet." Dodala je da je njena kći pisala o "svojim osjećajima, svom životu, kako su se ljudi odnosili prema njoj, kakve želi da stvari budu" te da želi objaviti njene radove u uspomenu na nju. 

"Nedostajat će mi moja beba. Bila je zvijezda", rekla je ožalošćena majka.

Ubojicu htio ubiti njenu tetku?

Za njeno ubojstvo optužen je Isaac Barnes, dok je drugi muškarac Untrell Oden optužen za pomaganje u čuvanju dviju pušaka, javlja BBC. Barnesova bivša djevojka prijavila je policiji da je istog dana prišao njenom automobilu na obližnjoj ulici, noseći jurišnu pušku i masku na licu. Psovao je, kaže, i zaprijetio joj: "Sretna si da su ti djeca u autu. Htio sam te izrešetati."

Stoga tužitelji zaključuju da je Barnes možda htio ustrijeliti svoju bivšu djevojku, sestru Sandrine majke koja ih je posjetila taj dan, kad je pucao na dom Barnesovih.

"Svijet je izgubio mladu damu koja je imala talent za pisanje i nasmijavanje svojih prijatelja. Voljeli su je i učitelji i kolege iz razreda. Voljela ju je njena obitelj", rekli su dužnosnici njene škole u izjavi povodom njene smrti, prenosi CBS.

"Kad sam dobila poziv ovog jutra, otišla sam pogledati njen esej, i bio je tako proročanski... (bila je) protiv oružanog nasilja. Njenim riječima, 'besmislenog oružanog nasilja'", komentirala je Donelle Johnson, koordinatorica Obrazovnog udruženja učitelja Milwaukeeja. 

Pročitajte više