Cvitanović oslobođen optužbe za posjedovanje pištolja s prigušivačem

KORČULANIN Jakša Cvitanović Cvik sasvim se dobro nosi s hrvatskim pravosuđem. Nakon što je tužiteljstvo odustalo od optužbe za posjedovanje marihuane u zatvorskoj ćeliji na splitskim Bilicama, Cvitanović je oslobođen optužbe za nedozvoljeno držanje oružja, tj. pištolj "Crvena zastava" s metkom u cijevi i prigušivačem.

S oružjem je uhvaćen nakon pola godine bijega u stanu u Zoranićevoj ulici u središtu Splita. Policija se tada pohvalila kako je metak bio u cijevi, ali Cvik - iznenađen akcijom - nije stigao reagirati.

Sud je uvažio argumente obrane da se ne radi o kaznenom djelu, već o prekršaju. U tom je postupku Cvitanović pravomoćno osuđen na kaznu od 10 tisuća kuna koju nije platio. Kaže da nema odakle platiti kaznu, unatoč tome što ga USKOK tereti da je bio šef skupine koja je na preprodaji heroina u tri godine "okrenula" sedam milijuna kuna.

U postupku za oružje bio je sporan tek prigušivač, no Cvitanoviću je u prilog išlo to što mu se sudilo po novom blažem Zakonu o oružju, koji je na snagu stupio nekoliko mjeseci nakon njegovog uhićenja početkom 2007. godine.

Da je bilo po starom vjerojatno bi ga dobio strožu kaznu.
Cvitanović je rekao da je pištolj s jednim metkom i prigušivačem držao za slučaju potrebe da "presudi sam sebi".  

Dragan Miljuš
Foto: Index (arhiva)

Pročitajte više