Cvjeta ljubav hrvatskih i srpskih neonacista; ko nas bre zavadi?

NAKON što je u medijima objavljeno da je skupina skinheadsa iz Pule osnovala lokalni ogranak organizacije "Blood and Honour", te se tako i službeno pridružila rastućoj skupini svjetskih neonacista, u javnost je procurila još jedna informacija, porazna za sve one koji smatraju da su skinheadsi ekstremni desničari i nacionalisti.

Prije službenog ulaska u redove svjetske "Blood and Honour" organizacije, na jednoj od Internet stranica hrvatskih neonacista postavljena je anketa s pitanjem: "Podržavate li da hrvatski skinheads pokret uđe u organizaciju Blood & Honour (što znači sjediti i sa Srbima za istim stolom)?"

Iako bi netko naivan mogao pomisliti da će hrvatski skinheadsi, koji se često vole predstavljati kao najekstremniji hrvatski desničari i nacionalisti, s gnušanjem odbiti svaku pomisao suradnje sa Srbima, čini se da je u očima "naših" skinsa nacistička ideologija ipak snažnija od hrvatskog nacionalizma.

Prema pisanju Novog lista, čak je 40 posto ispitanika na anketno pitanje odgovorilo sa "DA! – Pa i Srbi su ljudi". Radi se o još jednoj potvrdi tvrdnje da se ljudi sličnih svjetonazora, ma koliko god oni bili nakaradni i glupi, drže skupa, jer ionako nemaju drugih istomišljenika.

Iako pripadnici hrvatske "B&H" organizacije neuvjerljivo tvrde da nemaju nikakve veze s nacizmom i veličanjem Adolfa Hitlera, dovoljno je napomenuti da sam naziv "Blood and Honour" dolazi od mota elitne Hitlerove SS divizije, kao i činjenicu da koriste kukaste križeve i nacističke pozdrave visoko uzdignutom rukom.

Usput budi rečeno, Njemačka je prije pet godina u potpunosti zabranila djelovanje tamošnjeg ogranka "B&H", pri čemu su u velikom broju policijskih racija pronađene velike količine novca i ekstremno desnog materijala. Tada aktualni šef policije ustvrdio je da su ciljevi te neonacističke organizacije "protuustavni", a ovih je dana slična akcija pokrenuta u Španjolskoj.

Hoće li i kada na pojavu neonacističke organizacije reagirati hrvatske institucije pravne države, saznat ćemo u narednim danima.

Pročitajte više