Cvjetko bez kazne, tri ostavke u uredu pravobraniteljice za djecu

NA DAN kad je odlučeno da Božica Cvjetko neće biti suspendirana, ostavke su podnijeli pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević-Vrsaljko te njezina dva zamjenika. Službeni razlog njihovih ostavki je bolest, iako je posve jasno da su ostavke podnijeli zbog izostanka sankcija za osobu koja je sustavno zataškavala zlostavljanje djece u Caritasovu domu u Brezovici.

Državno-odvjetničko vijeće u četvrtak je pokrenulo stegovni postupak protiv zamjenice glavnog državnog odvjetnika Božice Cvjetko zbog sumnje da je zataškala zlostavljanje mentalno retardirane djece u Caritasovom domu u Brezovici, no ona za trajanja stegovnog postupka ipak neće biti suspendirana, iako je to najmanje što se u njezinom slučaju očekivalo.

Prema mišljenju glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, Cvjetko je zataškivanjem jedne od najvećih "zlostavljačkih" afera u Hrvatskoj zlouporabila svoj položaj i teško oštetila ugled državnog odvjetništva. Stoga je sredinom kolovoza i zatražio razrješenje svoje zamjenice, što je najteža mjera za stegovnu odgovornost koju DOV može odrediti.

Vijeće je priopćilo kako za njeno udaljenje s dužnosti "nema osnove", a na takvu je odluku, kako se doznaje, utjecao dugogodišnji staž Božice Cvjetko i stav članova DOV-a da ona neće utjecati na rad tog tijela i državnog odvjetništva u ovom slučaju.

Pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević-Vrsaljko zajedno sa svoja dva zamjenika, Gordanom Vračić-Ružić i Gregorijem Graovcem podnijeli su ostavke zbog zdravstvenih razloga, no to nisu željeli više pojasniti.

Ljubica Matijević-Vrsaljko prozivala je državno odvjetništvo zbog slučaja  zlostavljanja djece u Brezovici, te o svemu izvijestila Sabor. Podigla je i prijave protiv domara Marija Barlovića zbog silovanja retardiranog djeteta, da bi nakon toga prijave podigao i Mladen Bajić.

Božica Cvjetko će, dakle, i dalje nesmetano obavljati dužnost zamjenice glavnog državnog odvjetnika, te raditi na slučajevima kaznenih djela vezanih za djecu i mladež.

Pročitajte više