Cvrtila očitao lekciju vladajućima: Tajne službe naših susjeda jako se vesele zbog ovog skandala

Screenshot: HRT

U EMISIJI Otvoreno na HRT-u večeras su gostovali potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš, SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin, Đuro Lubura, politolog Ivan Rimac te Vlatko Cvrtila. Tema je bila izgledna smjena šefa SOA-e Dragana Lozančića, koju je inicirala Kolinda Grabar-Kitarović.

"Vrh sante leda je ovo što se navodi kao povod za smjenu Lozančića, ne možemo sve objaviti. Znaju oni koji trebaju znati. Predsjednica i premijer. Ono što znamo, to je da je bilo neiformiranje Grabar-Kitarović od strane SOA-e da ju se prati jer kontaktira s osobama koje su pod obradom. Tu možemo osnovano sumnjati da joj namjerno nije rečeno da bi ju se kompromitiralo.

Josipović je prije svakog sastanka dobivao informacije od SOA-e o ljudima s kojima se sastojao. Curili su podaci. Tu je i pitanje nezakonitog zapošljavanja u SOA-i. Imamo i slučaj Rašković, baš kad on mora dati potporu koaliciji, izlazi podatak da je on radio za obavještajnu službu, a nitko nije odgovarao za to. Lozančić je uspostavio kontakte s državom koja je tada bila pod međunarodnim sankcijama bez znanja saborskog odbora i predsjednice. Niz stvari je tu, to je vrh sante leda", kazao je Tepeš.

Grbin šokiran

"Šokiran sam i zabrinut. Potpredsjednik Sabora nije osoba koja po našem zakonu treba imati ove podatke. Sada sam od gospodina Tepeša čuo podatke koji nisu javno dostupni. Tepeš barata njima kao da ga je netko brifirao. Mi niti od Grabar Kitarović, niti od Tomislava Karamarka, niti jedan od ovih podataka nismo dobili. Dobili smo jedino naznaku predsjednice da je ona Lozančiću rekla da je izgubio njezino povjerenje. Po Zakonu, to nije zakonom propisan razlog za smjenu, ovdje je očito postupanje protivno zakonu.

Lozančić je glavni špijun u državi. Želimo li da se u slučaju imenovanja i razrješenja glavnog špijuna poštuje zakon, ili da se to radi kako se tko sjeti? Ovdje je glavno pitanje poštovanje zakona. Ne znam za Milanovića i je li koristio službu, ne vjerujem da je to činio. Imamo mehanizme u zakonu za obavještajnu službu.

Grabar-Kitarović je trebala zatražiti provođenje nadzora, da je utvrđeno da je prekršen zakon, tražila bi opravdano smjenu Lozančića", ističe pak Peđa Grbin.

Cvrtila: Nije trebalo opteretiti rad institucija

"Predsjednica ima pravo pokrenuti postupak razrješenja. Rekla je i da je došlo do kršenja zakona, mi ne znamo na koji način i kojega. S obzirom da je pokrenut postupak, to nije toliko sporno koliko činjenica da Vlada i premijer nisu odgovorili istodobno. To nije trebalo opteretiti rad institucija, sad to opterećuje. Čovjek je pola na poslu, pola nije. Drugi postupci se sad, pitanje je, kako mogu provesti, govorim o potencijalnim istragama.

Ako se iznose takve kvalifikacije, trebale bi biti potpuno utvrđene. Iznijete su kvalifikacije pa se opravdano možemo zabrinuti zašto su takve, a nije provedena razina nadzora. Došli smo u situaciju koja otvara niz pitanja", ističe Cvrtila.

Grbin je potom kazao kako Grabar-Kitarović nije pokrenula postupak razrješenja, već da je donijela odluku o razrješenju.

"Potpisala je rješenje o njegovom razrješenju", kazao je.

Rimac: Ovo nije taktičan potez

"Nije taktičan potez. Gospodin Orešković i predsjednica RH su se sastali neposredno prije odluke. Orešković je izrazito naglasio da će tek tjedan nakon toga razmatrati tu odluku o smjeni ravnatelja SOA-e. Oni su se mogli koordinirati o tajmingu i donijeti odluku na tom sastanku, a ne ishitreno donijeti jednostranu odluku. Orešković ili ulazi u sukob s Grabar-Kitarović sada ili se mora pokunjiti i pristati na ono što je ona odlučila", kaže Ivan Rimac.


Ivan Tepeš potom je odgovorio Grbinu, navodeći kako je ono što je rekao u domeni javnih podataka.

"Ovo što sam rekao su javni podaci koji su procurili iz SOA-e i javno su dostupni, ne znam zašto je Grbin šokiran", istaknuo je.

Cvrtila: Argumenti nisu uvjerljivi

Priča se o tome da netko nije obavijestio predsjednicu. Nije prvi put da se šef sigurnosti smjenjuje preko novina. Naše institucije bi trebale biti dovoljno zrele da to rade na drugačiji način jedan. Sporan je način kako je ovo izvedeno. Prvo artiljerijska paljba u medijima i nakon toga argumenti, koji meni nisu uvjerljivi.

Ako je Lozančić kršio zakon, teško će ga biti zadržati u sustavu. Jer će ispasti da je privilegiran u odnosu na druge koji su se ogriješili o zakon. Službe u našem okruženju se jako vesele jer su puno toga pročitali tajnog, a bit će i sutra novih informacija. To nije dobro za državu, da se takve stvari vode preko medija. To se u kabinetima premijera i predsjednika trebalo riješiti", zaključio je Cvrtila.

Pročitajte više