Da se ne zaboravi: Prije 20 godina pala je i Škabrnja

PRIJE 20 godina, mitskog 18. studenog, nije samo pao Vukovar, kojega se najčešće sjetimo na taj dan, već i Škabrnja.

U tome su mjestu prije 20 godina JNA i njezini pomagači slomili obrana malobrojnih branitelja, a nakon toga su napadači poubijali žene, djecu i starce. Do 1995. godine i Oluje u Škabrnji je ubijeno ukupno 86 ljudi, a još šest ljudi je izgubilo život nakon rata od zaostalih mina.

Odgovarala samo Zorana Banić

Za zločin u Škabrnji je odgovarala samo Zorana Banić koju mještani smatraju manje bitnom figurom u pokolju koji se dogodio. Taj napad su izvele postrojbe pod zapovjedništvom haškog optuženika Ratka Mladića, koji zbog skraćivanja optužnice, neće za njega nikada odgovarati.


U napadu je sudjelovalo tridesetak tenkova te više stotina vojnika, pripadnika JNA i Srba iz okolnih sela. Škabrnju je branilo 30-ak loše opremljenih branitelja koji su uspjeli tek uništiti jedan tenk i kamion sa naoružanjem.

"Ako se povučeš, streljaću te"

Zapovjednik bataljuna ZNG-a u Škabrnji, Marko Miljanić, na suđenju Slobodanu Miloševiću je kazao da je čuo razgovor generala Mladića i zapovjednika benkovačke brigade vojske RSK, Tripka Čečovića. "Čečović je rekao da mu je eksplodirala rezerva municije i da ne može dalje, a Mladić mu je poručio: Čečoviću, nastavi napad, dobićeš rezervu municije. Ako se povučeš, streljaću te. To su bile točno riječi", kazao je Miljanić na suđenju te dodao kako je u tome trenutku u podrumu u kojem se nalazio bilo 60 civila.

Nakon ulaska u selo uslijedio je divljački rušilački pohod u kojem su okupatori kuće i objekte u mjestu uništavali tenkovima iz neposredne udaljenosti. Civile su pod prijetnjom likvidacije natjerali da izađu iz podruma u koje su skrili, a mnogi su pritom ubijeni. Tokom dana srpski su zločinci u Škabrnji mučki ubili 85 civila, najvećim dijelom žena i staraca, a ostali su, nakon maltretiranja u Benkovcu, sljedećih dana pušteni na slobodni teritorij Hrvatske.

Pročitajte više