Da su izbori danas, Bush bi izgubio

AMERIČKOM predsjedniku Georgeu W. Bushu može se u u studenom dogoditi da ne bude ponovno izabran nakon što ga je za beskrupuloznost u antiterorističkoj borbi optužio jedan od njegovih bivših savjetnika, prema jednom ispitivanju objavljenom u subotu.

Prema tom ispitivanju javnog mnijenja napravljenom za tjednik Newsweek, postotak Amerikanaca koji odobravaju predsjednikovo vođenje sigurnosnih pitanja i antiterorističke borbe je u tjedan dana pao s 65 na 57 posto.

Pedeset posto ispitanih birača ne žele da George W. Bush bude ponovno izabran, dok 45 posto želi suprotno.

Da se predsjednički izbori odvijaju danas, mogući kandidat demokratske stranke John Kerry bi usko pobijedio dosadašnjeg republikanskog predsjednika s 48 prema 47 posto glasova u slučaju duela.

U knjizi objavljenoj početkom tjedna, bivši šef antiterorističke borbe Bijele Kuće Richard Clarke je optužio Bushovu administraciju da je zanemarila terorističke prijetnje prije atentata 11. rujna. On je ponovio te optužbe u brojnim tv-intervjuima i pred nezavisnim istražnim povjerenstvom o atentatima i izazvao je bijes Bijele Kuće.

Ispitivanje objavljeno u Newsweeku izvedeno je telefonom na 1002 odrasle osobe, a donosi mogućnost greške od više manje 3 posto.

Pročitajte više