Da su na koncertu Rite Ore izgubili vlastiti novac, napravili bi harakiri

Foto: Index/Pixsell/Dino Stanin

GRAD Zadar i njihova turistička zajednica ne vide apsolutno nikakav problem u tome što su izgubili preko 700 tisuća kuna, što je oko 100 tisuća eura, na organizaciji koncerta Rite Ore, a ne vide problem ni u tome što se bave organizacijama koncerata, umjesto komunalnom infrastrukturom, vrtićima, cestama i sličnim poslovima od interesa za sve građane.

> Zadar je na koncertu Rite Ore izgubio 724.000 naših kuna
> Gradonačelnik Zadra: Minus od Rite Ore podmirit će se iz proračuna
> Tko stoji iza fijaska s koncertom Rite Ore? HDZ-ov profesor tjelesnog na čelu TZ

Da su izgubili vlastiti novac, napravili bi harakiri

Gradonačelnik Zadra obećao je da će gubitak pokriti iz gradskog proračuna i nikome ništa. Da su takav gubitak napravili u privatnoj firmi, dobili bi momentalni otkaz, a da su izgubili vlastiti novac napravili bi harakiri, no s vlastitim novcem vjerojatno ne bi ni organizirali koncert za koji nema interesa. Pa nisu budale. Kada je u pitanju novac poreznih obveznika, onda može.

Hrvatski građani koji su među najsiromašnijima u Europskoj uniji, plaćaju poreze kao da su u visokorazvijenoj zemlji kako bi mogli financirati, između ostalog, i ogromnu mrežu lokalnih jedinica koje se bave svime samo ne onim za što su plaćeni. Na primjer, usprkos demografskom padu, iseljavanju i smanjenju broja djece, u mnogim mjestima postoji problem nedostatka mjesta u vrtićima. Ove sezone vidjeli smo i više slučajeva zagađenja mora fekalijama zbog nepostojanja odgovarajuće kanalizacije.

Mreža od 500 lokalnih jedinica troši oko 25 milijardi kuna godišnje, zapošljava 14 tisuća ljudi, a nisu u stanju osigurati niti osnovne uvjete za život, ali se zato bave organizacijama koncerata.

Turističke zajednice očito imaju previše novca

Lokalnih turističkih zajednica, poput ove u Zadru koja očito ne zna gdje će s novcem, u Hrvatskoj ima preko 300. Koliko ukupno troše ne zna nitko, pa čak ni krovna Hrvatska turistička zajednica. Kažu da to nije njihov problem jer ih ne financiraju, niti postavljaju direktore. No njihovi troškovi su ogromni. Ako slučajnim odabirom izdvojite nekoliko izvješća, vidi se da svako selo koje praktički uopće nema turizam, ima turističku zajednicu s nemalim proračunom koji se kreće od nekoliko stotina tisuća do preko milijun kuna. A što rade s tim novcem? Dovoljno je pogledati slučaj iz Zadra.

Dobar dio nas koji zagovaramo drastično smanjenje poreza i gašenje svih mogućih uhljebskih organizacija mnogi doživljavaju kao luđake, ali ova svinjarija s koncertom Rite Ore pokazuje da smo itekako u pravu, da se novac otet od onih koji rade i stvaraju troši bezveze te da ovlasti i područje djelovanja i države i lokalnih jedinica treba srezati.

Turizam je važan za hrvatsku ekonomiju, no da sutra zatvorimo sve lokalne turističke zajednice, s Ministarstvom turizma, nitko ne bi ni primijetio, osim onih koji u tim institucijama rade. Njihov način financiranja, kroz prisilne “članarine” koje plaćaju gotovo sve firme u Hrvatskoj, potpuno je bizaran jer i automehaničar iz Velike Gorice koji s turizmom nema nikakve veze, plaća članarinu turističkoj zajednici.

Što bi se dogodilo da ukinemo turističke zajednice? Ništa.

Što bi se dogodilo da ukinemo turističke zajednice? Ništa. U nekom gradu koji zaista je popularna turistička destinacija, veći ugostitelji i hotelijeri udružili bi se u svoju organizaciju u koju bi dobrovoljno pristupili i isto tako je financirali, a nakon toga bi im se pridružili i manji. Imali bi organizaciju s kojom mogu nastupati pred državom, zastupati svoje interese, a ako žele, organizirali bi koncert Rite Ore i popušili svoje pare. Šef te organizacije ne bi bio neki stranački uhljeb, nego bi organizaciju vodio jedan od članova i stvar bi funkcionirala. A ako ne bi funkcionirala, to bi bio njihov, a ne javni problem financiran porezima i parafiskalnim nametima. To se u Hrvatskoj, naravno, nikada neće dogoditi jer postoje tisuće i tisuće stranačkih vojnika koje se uhljebljuje na ovakvim i sličnim funkcijama, a koji su, na žalost, i dobar dio građana uspjeli uvjeriti da bi bez njih svijet propao.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

 

Pročitajte više