Dalićka je najbogatija ministrica. Ima milijune kuna ušteđevine, a to je tek početak

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

POTPREDSJEDNICA vlade i ministrica Martina Dalić, glavna akterica afere Hotmail koju je otkrio Index, najbogatija je u vladi Andreja Plenkovića.

Stan od 140 kvadrata, kuća od 240 kvadrata, dva zemljišta na moru

Njezina imovinska kartica pokazuje da, zajedno sa suprugom, Nikom Dalićem, raspolaže stanom od 140 kvadrata u Zagrebu s garažom koji je vrijedan gotovo dva i pol milijuna kuna. Dalićka s mužem posjeduje i kuću na moru, u Petrčanima kod Zadra, čija je površina 240 četvornih metara, a njenu je vrijednost procijenila na tri i pol milijuna kuna.

No, to nije sve od nekretnina.

Dalići u Petrčanima imaju i dva zemljišta koja zajedno vrijede gotovo 800 tisuća kuna, a u vlasništvu su Dalićkina supruga.

Posjeduju i automobil Nisan Juke, vrijedan za njih skromnih 100,000 kuna, ali i kolekciju umjetnina vrijednu 30 tisuća kuna.

No posebna zanimljivost krije se u dijelu imovinske kartice rezerviranom za štednju.

Dalićka sa suprugom ima ušteđenih 72.650,00 eura i 445.791,00 kuna, što zajedno iznosi gotovo milijun kuna.

No ni to nije sve.

Nova štednja od milijun kuna

Dalićka je, naime, u odnosu na siječanj 2016. godine, na kraju 2016. u imovinsku karticu dodala još 162.150,00 dolara štednje, odnosno više od milijun kuna čije vlasništvo dijeli sa suprugom. Posebno je zanimljivo što pored tog unosa, suprotno uobičajenoj praksi i svim drugim podacima u kartici, nije naznačen datum kada je podatak unesen. Kao izvor stjecanja ovog iznosa štednje stoji: "od primitaka ostvarenih nesamostalnim radom".

Nije jasno je li Dalić u prvoj verziji imovinske kartice jednostavno zaboravila na milijun kuna štednje ili je toliko sa suprugom koji je član uprave Ine uspjela uštediti u manje od godinu dana. Podsjetimo, Dalić je ministrica od 19. listopada 2016. na plaći od 17 tisuća kuna bez službenih dodatnih izvora prihoda.

No ono što također upada u oči je to što u posljednjoj verziji Dalićkine imovinske kartice stoji da njezin suprug u Ini zarađuje 0 (nula) kuna. U prethodnoj verziji svoje imovinske kartice Dalić je napisala da njezin suprug u Ini zarađuje 489.000,00 kuna godišnje neto, odnosno 40.750,00 kuna mjesečno.

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba, međutim, ustanovilo je da je Dalićka u svojoj imovinskoj kartici prijavila niža suprugova primanja od onih koja su navedena u zbirnim podacima evidencije o dohocima i primicima Porezne uprave. U tim podacima stoji da je Niko Dalić primao mjesečnu neto plaću od 55 tisuća kuna.

Krediti od 13 tisuća kuna mjesečno

Niko Dalić je i dalje član uprave Ine,a  vjerujemo li Dalićkinoj imovinskoj kartici sada radi za nula kuna, što se čini u najmanju ruku čudno.

Dalići plaćaju 13 tisuća kuna kredita mjesečno. Oba kredita podignuli su u Privrednoj banci. Jedan iznosi 200 tisuća eura, a drugi 46 tisuća eura.

Podsjetimo još jednom, Dalić zarađuje 17 tisuća kuna kao potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva, a njen suprug, kako je napisala u imovinskoj kartici, zarađuje nula kuna u Ini.

Martina Dalić u ozbiljnu politiku ušla je 1997. godine kad je postala pomoćnica tadašnjeg ministra financija Borislava Škegre, a otada do danas bila je u cijelom nizu nadzornih odbora za koje je, jasno, primala vrlo pristojne honorare.

Kratko vrijeme bila ministrica u vladi Jadranke Kosor, a baš je tada njezin suprug postao član uprave Ine. Od kolovoza 2015. godine do listopada 2016., netom prije ulaska u vladu, radila je kao savjetnica u Međunarodnom monetarnom fondu. 

Martina Dalić kao ekonomistica, do dolaska na poziciju ministrice gospodarstva, bila je poznata po zalaganju za liberalizaciju ekonomije, da bi onda postala glavna pokroviteljica državne intervencije u raspad Agrokora.

Pročitajte više