Dalija Orešković: Kada izgube mandat, političarima ne možemo ništa ako se ponovno ne kandidiraju

Foto: FaH

PREDSJEDNICA Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković u Dnevniku Nove TV komentirala je kažnjavanje Željka Keruma s 40.000 kuna jer nije predao imovinsku karticu,  pri čemu mu se neće oduzeti cijeli iznos.

„Trenutno je zakonodavno rješenje takvo da se sankcije obustave neisplate dijela neto mjesečne plaće može izvršiti samo iz one plaće ili naknade koja se ostvaruje za obnašanje javne dužnosti, ne i iz drugih primanja ili prihoda dužnosnika. Mi smo na to ukazivali u izvješćima koja smo podnosili Hrvatskom Saboru i vjerujem da će sljedeći put kada će se govoriti o izmjenama i dopunama ovog zakona, dopuniti se i mogućnost da se na drugi način izvršavaju sankcije Povjerenstva“, kazala je Orešković i potvrdila kako to znači da političkim dužnosnicima ne mogu ništa ako se opet ne kandidiraju za neku dužnost.

Povjerenstvo je izreklo kaznu od 40.000 kuna Željku Kerumu i zbog toga što nije podnio imovinsku karticu za kraj mandata gradonačelnika grada Splita.

„Tu smo sankciju u cijelosti naplatili iz plaće koju je ostvarivao iz dužnosti zastupnika u prošlom sazivu Sabora“, kazala je.

Rekla je kako zasad nisu podnosili konkretne prijedloge u smislu normativnog uređenja ovog zakona, ali su na to ukazivali u izvješćima Saboru.

Osvrnula se na izjavu Keruma kako bi Povjerenstvo trebalo ukinuti.

„Gospodin Kerum ima osebujan stil. O tome neka sude građani. Zadatak Povjerenstva je da šalje poruku da dužnosnici pored onih prava koje imaju slijedom svoje javne funkcije imaju i određene obaveze. Ona osnovna je da podnesu izvješće o svom imovinskom stanju. S obzirom na to da je zakonom predviđeno da se to izvješće javno objavljuje, ono ne služi samo za provjere koje radi Povjerenstva i druga nadležna tijela, nego i uvidu i kontroli zainteresirane javnosti. Dužnosnici su prema građanima koji ih biraju na određene javne funkcije, prije svega odgovorni i podnošenjem imovinske kartice šalju svoju osobnu sliku o tome što je njihova imovina, kakva je bila na početku mandata, a kakva na kraju mandata, da se utvrdi je li u međuvremenu došlo do nekakvog stjecanja koje se ne može opravdati zakonitim prihodima“, rekla je.
 

Pročitajte više