Dalmatina najskuplja europska autocesta

AUTOCESTA Zagreb-Split, koja je svečano otvorena u nedjelju, unatoč nedavnim tvrdnjama ministra Božidara Kalmete, koji je ustvrdio da je cestarina za 380 kilometara dugu dionicu od Zagreba do Splita “nigdje jeftinija”, zapravo jedna je od najskupljih u Europi.

Cestarina za autocestu “Dalmatina” dugu 380 kilometara ukupno stoji 157 kuna, odnosno 0,41 kunu po kilometru, što je više od cestarine za autoceste po Italiji, Francuskoj, Španjolskoj i Portugalu. Tako će putnici za vožnju po autocesti Bologna - Rim dugoj 382 km platiti 138 kuna, dok dionica Pariz - Dijon duga 315 km stoji 107 kuna. Još je zanimljiviji primjer iz Španjolske, u kojoj za vožnju po autocesti Valencia - Madrid dugu 358 kim valja izdvojiti samo 21 kunu.

U prosjeku, putovanje po europskim autocestama stoji oko 15 posto manje nego po autocesti Zagreb - Split, pri čemu valja u obzir uzeti i hrvatski standard, koji je poprilično niži od onog zapadnoeuropskog, piše dnevni list 24sata.

Što se tiče, primjerice, Austrije i Mađarske, tamo su na snazi vinjete koje vrijede za neograničen broj kilometara prijeđenih u jednoj godini. U Austriji neograničena vožnja po svim državnim autocestama stoji 72 eura, a u Mađarskoj dvostruko više.

Pročitajte više