Dan ljudskih prava: EH usvojila sve temeljne i nove instrumente

HRVATSKI ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u srijedu, povodom obilježavanja Dana ljudskih prava, da je Hrvatska prihvatila sve temeljne i nove međunarodne instrumente na području ljudskih prava.

Hrvatska je tijekom 2003. godine potpisala Dodatni protokol na UN-ovu Konvenciju protiv torture te ratificirala Protokole br. 12. i 13. na Europsku konvenciju o ljudskim pravima. Također je ratificirala Konvenciju o ljudskim pravima i biomedicini te Dodatni protokol o zabrani kloniranja i protokol o presađivanju organa i tkiva.

Vlada RH je u suradnji s Uredom visokog povjerenika UN-a za ljudska prava kroz program tehničke suradnje osnovala Centar za ljudska prava koji bi trebao sustavno promicati i štiti ljudskih prava.

Hrvatska je članica Komisije za ljudska prava UN-a od 2002.-2004.godine.

Opća deklaracija o ljudskim pravima usvojena je 1948. godine. U preambuli Deklaracije afirmira se dostojanstvo svakog ljudskog bića te se naglašava univerzalnost, međuovisnost i nedjeljivost građanskih, političkih, kulturnih, gospodarskih i socijalnih prava. Danas su ljudska prava ugrađena u napore UN-a i njezinih država članica na područjima mira, humanitarne pomoći, održivog razvoja te socijalnog i gospodarskog napretka.

Pročitajte više