Dan migrene: Savjeti građanima u vezi glavobolja i migrene

HRVATSKO društvo za neurovaskularne poremećaje i Društvo za promicanje i očuvanje zdravlja mozga "Zdravi mozak" organizirali su danas prvi hrvatski Dan migrene, tijekom kojega će građani moći dobiti savjete kako se ponašati u slučaju glavobolja i migrene.

Migrena je povremena glavobolja koju karakterizira pulsirajuća bol obično praćena mučninom, povraćanjem i pojačanom osjetljivošću na svjetlost i buku, a može potrajati od četiri do 72 sata.

Od migrene u svijetu danas boluje više od milijardu ljudi, dok u Hrvatskoj pogađa više od 400.000 osoba. Većina njih liječi se na pogrešan način ili samoliječenjem, dok svega 10 posto oboljelih odlazi k liječniku.

U Kulturnom centru Kaptol danas poslijepodne oboljeli i roditelji djece koja pate od glavobolja i migrene mogu dobiti savjete neurologa i neuropedijatara, dok će u 17,30 sati neurolog Vida Demarin održati predavanje o opasnostima samoliječenja glavobolja i potrebi odlaska liječniku.

U Hrvatskoj ove godine počinje epidemiološko ispitivanje prevalencije migrene u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci, koje je pokrenula Klinika za neurologiju Kliničke bolnice Sestre milosrdnice.

U toj bolnici djeluje prvo savjetovalište za glavobolju koje radi četvrtkom od 16 do 18 sati, a oboljeli mogu na konzultacije doći bez uputnice. Istovrsno savjetovalište uskoro počinje s radom i u Osijeku.

Točan uzrok migrenskih bolova nije poznat, no čini se da na njihovu pojavu utjecaj imaju geni, pa i neki neurološki poremećaji.

Prema istraživanjima utjecaja migrena na društeni i privatni život, oboljeli prosječno šest dana u tjednu rade s pola radnog potencijala, a 56 posto njih izgubi prosječno dva radna dana mjesečno.

Pročitajte više