Dan nakon kvara djeca otišla na nagradno putovanje Europske unije i posjetila nuklearku u Krškom

PETERO osnovnoškolaca iz Kloštar Ivanića danas je bilo u "nagradnom" obilasku Nuklearne elektrane Krško, iako je jučer došlo do kvara na reaktoru. Bizarnost ovog obilaska je i u tome što se radi o nagradi Europske unije za međukulturalnu suradnju, iste Unije koja je jučer alarmirana viješću o kvaru na nuklearki u Krškom.

Ravnatelj škole u Kloštar Ivaniću kaže da je tek jutros u 10 sati saznao da je uopće bilo kvara, ali je tada bilo prekasno za ikakvu akciju.

"Mislim da to nije u redu, jer da su to moja djeca ja ih ne bi pustio!", energično nam je kazao Blago Šimić, ravnatelj OŠ Stjepana Radića iz Kloštar Ivanića. "Roditelji su dali svoj pristanak, ali sumnjam da su znali za izlijevanje vode iz rashladnog sustava. Ja sam za to saznao u 10 sati ujutro, a djeca su krenula u 7.30 sati", kaže Šimić ljutit na zakašnjele vijesti o kvaru na elektrani. Upitali smo ga o kakvom se izletu radi.

Osvojili prvo mjesto za ekološki projekt

"To je nagradno putovanje koje su dobili od Europske unije za međukulturalnu suradnju na ekološkom projektu. Naši su učenici radili na projektu zajedno sa školom Juraj Dalmatin iz Krškog i pobijedili. Pet učenika sedmog i osmog razreda je sada u posjetu Krškom sa dvije učiteljice, a djeca iz Krškog uskoro trebaju doći u Kloštar, pa ćemo mi biti domaćini", objasnio nam je Šimić, dodajući da je organizator putovanja Europski dom, kojemu zamjera što se nije odustalo od putovanja ako je došlo do kvara na elektrani.

"Ali javile su nam se učiteljice i rekle su da je sve u redu, pa sam malo mirniji. Valjda nije tako kritično ako svi ljudi u Krškom normalno žive, rade i idu u školu, pretpostavljam da ipak nije opasno", kaže Šimić, dodajući da bi više volio da su bili obaviješteni. Djeca i dvije učiteljice sa izleta se vraćaju sutra.

A.B.
Foto: AFP, Klostar-ivanic.hr

Pročitajte više