Danas istječe mandat načelniku Glavnog stožera HV-a generalu Luciću

GENERALU Josipu Luciću danas istječe mandat na mjestu načelnika Glavnog stožera hrvatske vojske i na njegovo mjesto automatizmom dolazi njegov zamjenik Slavko Barić koji će biti samo vršitelj dužnosti.

Već je trebao biti izabran novi načelnik GS-a, ali prethodni ministar obrane Berislav Rončević nije na vrijeme raspisao natječaj, iako se znalo da Luciću početkom ove godine istječe mandat. Rončević i njegovo ministarstvo su čitave prošle godine govorili da ima vremena. Sada se vidi koliko je bilo vremena kada ćemo na čelu vojske imati samo vršitelja dužnosti. I to u trenu kada premijer Sanader najavljuje da ćemo već u travnju dobiti pozivnicu NATO-a.

No, v.d. načelnika GS-a Slavko Barić, tvrde upućeni, ima i najviše šansi da postane punopravni načelnik. Neko vrijeme se spekuliralo da bi i general Lucić mogao ostati načelnikom. No, od početka se to nije činilo jako vjerojatnim jer NATO ne bi blagonaklono gledao na činjenicu da je isti čovjek deset godina na čelu vojske. Od prvog dana mandata kao minus generalu Luciću se uzimalo i to što nema Ratnu školu.

Nakon lova bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina koji je bio u lovu s generalom Mladenom Markačem, ustanovilo se da je i ured generala Lucića zvao Markača na lov s vojnim atašeima. No, Lucića je predsjednik Mesić u tom slučaju zaštitio, dok je Kirina oštro napadao. Mnogi misle da je  Luciću ovo s lovom namješteno kako bi se našao elegantan razlog za njegov odlazak, iako ima pravo na još jedan mandat.

Nagađa se da bi general Lucić sada mogao doći na mjesto predstojnika Ureda predsjednika Mesića koje je prazno nakon što je Boris Šprem otišao na mjesto saborskog zastupnika SDP-a.

D.M.
Foto: I.K.

Pročitajte više