Danas je bilo vruće. Za idući tjedan je preporuka: "Što manje odjeće, to bolje"

Foto: Shutterstock, DHMZ, Index

Danas je bilo dosta toplo u cijeloj zemlji. Posvuda su temperature bile oko 28, 29 stupnjeva, sutra se očekuje još koji stupanj toplije, a početkom tjedna temperature će još rasti. Sparno i vruće. Takvo vrijeme očekuje se do kraja idućeg tjedna, a osjet ugode, koji objavljuje DHMZ, bit će takav da je preporuka: "Što manje odjeće, to bolje."

"Pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku te vrlo toplo, ponegdje i vruće. U noći i ujutro malo kiše može pasti ponajprije na širem riječkom području, a popodne uz granicu sa Slovenijom lokalno je moguć pokoji pljusak. Vjetar u unutrašnjosti uglavnom slab, na moru do umjeren jugozapadni i jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom od 12 do 16, na Jadranu između 16 i 21°C. Najviša dnevna uglavnom od 25 do 30°C", prognoza je DHMZ-a za nedjelju.

Svakim danom bit će sve toplije, a to pokazuju i prognostički modeli.

Temperature u utorak
Srijeda

"Što manje odjeće, to bolje"

Na stranicama DHMZ-a mogu se pronaći i grafikoni koji prikazuju osjet ugode... Uz temperaturu, kako objašnjavaju, koja zasigurno ima vrlo važnu, ponekad i presudnu ulogu, na osjet ugode utječu i strujanje zraka, njegova vlažnost i zračenje Sunca i okoline.

Za ocjenu osjeta ugode ovdje se koristi kombinirani biometeorološki pokazatelj, tzv. indeks (toplinske) ugode koji se izračunava iz podataka vanjske temperature zraka, relativne vlažnosti zraka i brzine vjetra. Osjet ugode klasificiran je u devet kategorija: od iznimno hladnog, kojemu je pridijeljena oznaka -4, preko ugodnoga s oznakom 0, do iznimno vrućega s oznakom +4. U tablici je uz svaki pojedini osjet ugode naznačena i odgovarajuća oznaka te odjeća koja se preporučuje da bi se ljudski organizam zaštitio od nepovoljnih atmosferskih utjecaja.

"Naznačene preporuke odnose se na okolnosti u "hladu" (nismo izravno izloženi sunčanim zrakama) i kada ne mirujemo nego hodamo brzinom 3.2 kilometra na sat, što bismo mogli smatrati laganom šetnjom.

Na grafikonima su prikazani dnevni hod osjeta ugode za tekući i naredna dva dana. Prognoza osjeta ugode temelji se na meteorološkim podacima prognoziranim prema prognostičkom mezomodelu ALADIN", objašnjavaju iz DHMZ-a.

Prema grafikonima idućih dana bit će vruće, a početkom tjedna najbolje će vam biti sa što manje odjeće :)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.