Danas je izvanredni summit EU u Bruxellesu. Ovo su glavne teme

Foto: EPA

Čelnici država članica Europske unije okupit će se danas u Bruxellesu na dvodnevnom izvanrednom summitu na kojem će glavne teme biti budućnost jedinstvenog tržišta i globalna gospodarska konkurentnost te niz aktualnih vanjskopolitičkih tema. Summit počinje večeras, a prije toga čelnike država članica primit će u kraljevskoj palači belgijski kralj Filip.

Hrvatski premijer Andrej Plenković zbog izbora danas neće biti na summitu, ali se njegov dolazak očekuje u četvrtak.

Ključno je jačanje konkurentnosti

“U središtu summita bit će jačanje naše konkurentnosti. Moramo kolektivno premostiti jaz u pogledu rasta i inovacija između nas i globalnih partnera te zaštititi našu gospodarsku, industrijsku i tehnološku bazu”, napisao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u pozivnom pismu šefovima država ili vlada.

Bivši talijanski premijer Enrico Letta u četvrtak će, drugi dan summita, predstaviti čelnicima svoje izvješće o budućnosti europskog jedinstvenog tržišta. Čelnici EU zadužili su Lettu da pripremi to izvješće u lipnju prošle godine.

Kako se doznaje, Letta će predložiti da EU donese nešto slično američkom Zakonu za smanjenje inflacije (IRA). Taj američki zakon, među ostalim, predviđa velike porezne olakšice i subvencije za poticanje domaće proizvodnje, naročito električnih vozila i solarnih panela.

Utrka u subvencijama

Letta će također predložiti uspostavu europskog sustava državnih potpora kako bi se izbjegla fragmentacija jedinstvenog tržišta i smanjila opasnost od utrke u subvencijama između država članica.

Michel ističe da su investicije u strateške sektore ključne za gospodarsku konkurentnost EU, a njih treba osigurati kombinacijom privatnog i javnog kapitala te drukčijim pristupom u pogledu državnih potpora. Europska poduzeća nailaze na velike poteškoće u pogledu pristupa kapitalu koji im je potreban za rast i inovacije, stoga je imperativ napraviti veliki napredak u stvaranju unije tržišta kapitala.

Letta će se, prema zasad poznatim informacijama, zauzeti za dovršetak jedinstvenog tržišta u području telekomunikacija, energije i financija te za zajedničku industrijsku politiku na razini EU umjesto 27 nacionalnih politika.

Šefovima EU obratit će se Zelenski

U svom izvješću na 150 stranica Letta kaže da Europljani drže na štednim polozima 33 tisuće milijardi eura te da taj kapital treba iskoristiti za financiranje strateških potreba EU, naročito u zelenoj i digitalnoj tranziciji.

Summit će započeti radnom večerom. Nakon obraćanja predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole čelnicima će se videovezom obratiti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Nakon toga uslijedit će rasprava o Ukrajini, odnosima s Turskom te o stanju na Bliskom istoku.

Nakon iranskog napada na Izrael očekuje se da će čelnici EU pozvati sve strane na Bliskom istoku na suzdržanost kako bi se izbjegla daljnja eskalacija.

Pročitajte više