Danas još jako vruće na kopnu. Stiže nam saharski pijesak

Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell

I danas će biti jako vruće u unutrašnjosti, no već od sutra dolazi do malog pada temperature pa će Jadran biti topliji od kopna.

Prema prognozi DHMZ-a, danas se očekuje pretežno sunčano, na zapadu zemlje prema kraju dana s više oblaka. Puhat će slab i umjeren jugozapadni i južni vjetar, na Jadranu većinom umjereno jugo. Najviša dnevna temperatura bit će od 25 do 30, duž obale i na otocima te u gorskoj Hrvatskoj između 21 i 26°C.

Od danas se nad Hrvatskom očekuje i saharski pijesak iz Afrike.

Detaljna prognoza za danas

Istočna Hrvatska

Prevladavat će sunčano. Vjetar većinom slab. Najviša dnevna temperatura od 28 do 30 °C.

Središnja Hrvatska

Pretežno sunčano. Puhat će slab i umjeren jugozapadni vjetar. Najviša dnevna teperatura od 26 do 29 °C.

Gorski kotar i Lika

Većinom sunčano, u Gorskome kotaru prema kraju dana s više oblaka. Puhat će slab i umjeren jugozapadni i južni vjetar, u najvišim predjelima ponegdje i jak. Najviša dnevna temperatura od 21 do 26 °C.

Istra

Pretežno sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Tijekom jutra vidljivost će ponegdje biti smanjena zbog sumaglice i magle. Puhat će slabo do umjereno jugo. More će biti malo do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će između 10 i 15, u unutrašnjosti Istre između 8 i 12 °C. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 20 i 25 °C.

Sjeverni Jadran

Većinom sunčano, prema kraju dana s više oblaka. Puhat će slabo i umjereno jugo i južni vjetar. Najviša dnevna temperatura od 21 do 25 °C.

Dalmacija

Prevladavat će sunčano. Puhat će većinom umjereno jugo. Najviša dnevna temperatura od 21 na obali do 27 °C u unutrašnjosti Dalmacije.

Sutra na kopnu svježije, ali i dalje toplo

Djelomice sunčano, a u unutrašnjosti osjetno svježije očekuje se sutra, prema prognozi DHMZ-a.

Uz promjenljivu naoblaku, malo kiše moguće je uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu, osobito na otvorenom moru.

Zapuhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u višim predjelima s olujnim udarima.

U Dalmaciji umjereno do jako jugo u slabljenju, a na sjevernom Jadranu će zapuhati umjerena i jaka bura s olujnim udarima pod Velebitom. Najniža jutarnja temperatura od 9 do 14, na Jadranu od 12 do 17°C. Najviša dnevna od 20 do 25°C.

Jučer na moru 18, u Gospiću 26

Prema podacima DHMZ-a, jučer je na moru ponegdje bilo i 18 stupnjeva, dok je u Ogulinu bilo čak 28, a u Gospiću 26.

Biometeorološka prognoza

Kako piše DHMZ, stabilni atmosferski uvjeti nad našim će krajevima i dalje podržavati razmjerno povoljne biometeorološke prilike na području većeg dijela zemlje. Ipak, zbog iznadprosječnih temperatura zraka kroničnim bolesnicima savjetujemo izbjegavanje suvišnih napora.

Južina na područjima uz Jadran te, u drugom dijelu dana, prolazna naoblaka na zapadu zemlje kod osjetljivijih meteoropata mogu uzrokovati razdražljivost te smanjiti koncentraciju i radnu učinkovitost.

Pročitajte više