Danas moguća grmljavinska nevremena. Krenuo toplinski val, evo koliko će trajati

Foto: Pixsell/Grgo Jelavic

U UNUTRAŠNJOSTI Hrvatske danas će biti pretežno i djelomice sunčano, no nestabilno, pa će uz prolazno više oblaka ponegdje biti pljuskova i grmljavine, osobito u prvom dijelu dana na istoku zemlje. 

Na Jadranu uglavnom vedro, a poslijepodne se iz unutrašnjosti poneki lokalni pljusak može premjestiti do obale. Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu slaba i umjerena bura, podno Velebita s jakim udarima, a sredinom dana će zapuhati sjeverozapadnjak, osobito prema otvorenom moru. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 28 do 35°C.

Detaljna prognoza po regijama

Na istoku Hrvatske danas će biti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, a mjestimice će padati kiša. Lokalno izraženiji pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su noćas i rano ujutro. Vjetar uglavnom slab. Najniža temperatura zraka između 17 i 19°C. Najviša dnevna od 29 do 31°C.

Nakon većinom sunčanog jutra, ponegdje kratkotrajno uz maglu, u središnjoj Hrvatskoj očekuje se dnevni razvoj oblaka i mjestimice pljuskovi s grmljavinom. Vjetar većinom slab. Najniža temperatura zraka od 16 do 19, najviša između 29 i 31°C.

U Gorskom kotaru i Lici pretežno sunčano, no ujutro po kotlinama magla. Od sredine dana izgledan je lokalno jači razvoj oblaka, a pokoji pljusak uglavnom u Lici. Vjetar većinom slab. Najniža jutarnja temperatura zraka od 14 do 19°C. Najviša dnevna oko 29°C.

U Istri će biti pretežno vedro i sunčano, tijekom poslijepodneva ponegdje mala do umjerena naoblaka, u unutrašnjosti Istre moguć je lokalni porast naoblake te kratkotrajna kiša ili poneki pljusak. Prijepodne će puhati slaba do umjerena, mjestimice pojačana bura koja će zatim okrenuti na slab do umjeren, ponegdje pojačan sjeverozapadni vjetar. Krajem dana i u noći bura u postupnom jačanju. 

More će biti većinom malo, tek ponegdje do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će između 20 i 25, u unutrašnjosti Istre između 17 i 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 29 i 33°C.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano i vruće. Popodne tek rijetko gdje je moguć razvoj oblaka, a pokoji pljusak uglavnom u unutrašnjosti Istre. U noći i ujutro puhat će umjerena bura, podno Velebita na udare i jaka, koja će popodne okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 21 do 25, u unutrašnjosti Istre oko 18°C. Najviša dnevna između 32 i 35°C.

U Dalmaciji pretežno sunčano, no ne i posve stabilno. Lokalno jači razvoj oblaka izgledan je od sredine dana, kada pljuskova može biti u unutrašnjosti te prema krajnjem jugu. U noći i ujutro puhat će umjerena bura, zatim sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 23 do 26, u unutrašnjosti od 18 d 22°C. Najviša dnevna između 31 i 34°C.

Kreće toplinski val

Idućih će dana biti sunčano i vruće, a vrućina će osobito biti izražena na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Na kopnu vjetar većinom slab. Duž obale noću i ujutro bura umjerena i jaka, u nedjelju mjestimice na udare olujna i trajat će veći dio dana, a u popodnevnim satima sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

DHMZ je zbog toplinskog vala izdao upozorenja. Danas je za riječku i dubrovačku regiju na snazi žuti alarm. Vrhunac toplinskog vala očekuje se sredinom idućeg tjedna, kada je za riječku, splitsku i dubrovačku regiju izdano narančasto upozorenje, što znači da je opasnost od toplinskog vala velika.

Zahlađenje od desetak stupnjeva uz grmljavinu, pljuskove, mahovit vjetar te obilna oborina prognoziraju se krajem kolovoza i početkom rujna, piše meteorolog N1 Televizije Bojan Lipovšćak. Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, ovaj toplinski val nastavit će se sve do idućeg vikenda. U subotu slijede promjena vremena, pad temperature i kiša u većem dijelu zemlje.

Pročitajte više