Danas novi prosvjed dostavljača Wolta: "Prisiljeni smo na ove akcije"

PREDSTAVNICI radnika digitalne platforme za dostavu hrane Wolt najavili su novi prosvjed koji će se održati u 11 sati ispred središnjice te kompanije. Jučer su na Markovu trgu održali konferenciju za medije, a predstavnik radnika Silvio Šimić izjavio je da su povod propali pregovori te politika Uprave Wolta i cijena naknade za dostavu.

Ovaj prosvjed dolazi samo nekoliko tjedana nakon prethodnog, održanog sredinom veljače. Tada su pred radnike izašli predstavnici Uprave, a predstavnici radnika s njima su održali razgovor na kojem je dogovoren početak pregovora.

Radnici su tada tvrdili da im je zarada smanjena, da trpe diskriminaciju i imaju dojam da ih se želi zamijeniti jeftinijom stranom radnom snagom te da je Wolt istovremeno povećao cijenu dostave. Zatražili su povećanje naknade za dostavu, veća prava, mogućnost rada preko vlastitog obrta ili tvrtke, regulaciju rada stranih državljana te izradu crne liste tvrtki posrednika.

Propali pregovori

"Prisiljeni smo na ove akcije nakon propalih razgovora s obzirom na to da je Uprava Wolta išla na opciju da nas diskreditira. Pregovora više nema", rekao je Šimić. Radnici traže porast cijene rada za minimalno 30 posto, da im se omogući rad putem obrta, izmjene Zakona o radu (ZOR) u segmentu rada na digitalnim platformama i Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada.

Iz uprave Wolta ističu da je većina zahtjeva radnika vezana uz izmjene u Zakonu o radu i novi Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada, na što oni ne mogu utjecati. Također ističu da je posljednji prosvjed okupio manje od 1 posto radnika te kompanije.

Na brifingu za medije koji se održao jučer rekli su da Wolt Zagreb pozdravlja donošenje zakonskih izmjena jer će se njima suzbiti neprijavljeni rad te urediti minimalna razina prava i radni uvjeti dostavljača.

Pročitajte više